Cropped landscape
Külföld
Brenzovics László: Ukránosítás folyik Kárpátalján
2018-05-1020:17
Ukrajnában újabb és újabb olyan intézkedések, tervezetek készülnek, amelyek szűkítik a kisebbségek jogait, ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és az ország nemzetközi vállalásaival - jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke Napi aktuális című műsorunkban. Brenzovics László rámutatott: az összes európai kisebbségről szól ez az ügy, mert ha fel lehet számolni a magyar nyelvű oktatást Ukrajnában, akkor más országokban is meg lehet ilyet tenni.
Brenzovics László kiemelte: a magyar oktatásnak több száz évre visszamenőleg vannak hagyományai Kárpátalján. Ez a terület a XX. században öt különböző államhoz tartozott, azonban Csehszlovákia és a Szovjetunió sem vonta kétségbe magyaroknak az oktatáshoz való jogát.

A diákok a tananyagot legjobban az anyanyelvükön tudják elsajátítani - jelentette ki Brenzovics László, aki szerint alapvetően rossz az ukrán oktatás módszertana. Kifejtette: a kárpátaljai magyar gyerekeknek a magyar az anyanyelvük, ennél fogva az ukránt idegen nyelvként kéne tanítani.
Amikor Ukrajna létrejött, akkor soknemzetiségű állam lévén az akkori politikusok felismerték, hogy akkor tud egységesen fennmaradni, ha a kisebbségek jogokat kapnak, melyeket az alkotmányba is rögzítettek, mind a nyelv, mind az oktatás területén. 2014 óta azonban egy bújtatott alkotmánymódosítás folyik, mellyel ezeket a jogokat visszaveszik. Ezzel nemcsak az ukrán alkotmányt, de a magyar-ukrán alapszerződést is sértik
- mondta Brenzovics László.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ