Cropped landscape
Külföld
ENSZ: Több százezren menekültek el Etiópiából április közepe óta
2018-05-1017:22
Legalább 200 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából az Etiópia déli részén a különböző etnikumok között április közepe óta tartó erőszak miatt - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).
Legalább 100-100 ezer ember menekült el Oromia délközép-etiópiai szövetségi állam Guji Zónájából és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek délnyugat-etiópiai szövetségi állam Gedeo Zónájából. A menekültek legtöbbje a gedeo etnikumhoz tartozik. A gedeo az Etiópia déli részén élő több tucat etnikum egyike. Az erőszak fellángolásának okai még nem ismeretesek, ugyanakkor Etiópiában gyakoriak a határviták az etnikai és nyelvi alapon létrehozott közigazgatási egységek lakosai között - emlékeztetett az OCHA.

A helyi hatóságok dolgoznak azon, hogy az elmenekült emberek visszatérhessenek otthonaikba, az OCHA szerint 85 ezer ember visszatérése biztosított jelenleg. A központi kormány és a regionális kormányok az OCHA-val, az ENSZ Gyermekalapjával és az etiópiai Vöröskereszttel együtt ellátta és humanitárius segítségben részesítette a menekülteket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ