Cropped landscape
Krónika
Gyárfás Tamás ügye államtitkokkal tarkított politikai botrány lehet
2018-05-1006:44
Gyárfás Tamás, Portik Tamás, Fenyő János, Gyilkosság, Ihász Sándor
A Fenyő-gyilkosságra való felbujtás, illetve a gyilkosság megbízása egy jóval nagyobb ügy mellékszálának tűnik. Gyárfás Tamás, Portik Tamás és Ihász Sándor meggyanúsítása mögött ugyanis államtitkokkal tarkított ügy sejthető, amely akár az országos politikát is érzékenyen érintheti - írja a Magyar Idők
A Heti Válasz április 26-i lapszámában írta meg, hogy egy jóval nagyobb ügy húzódhat Gyárfás Tamás és Ihász Sándor meggyanúsítása mögött, erről azonban csak annyit tudni, hogy a már megismert történet egy vagy több szereplőjéhez kapcsolódik. 

Az oknyomozás szerint a Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással meggyanúsított sportvezető, valamint az ügyben bűnpártolás miatt számonkért egykori főügyész története egy jóval nagyobb sztori mellékszála lehet. A gigantikus botrány kirobbanása legkorábban őszre várható, és lapértesülések szerint minősített, azaz államtitkokat is érintő nyomozást sejtet.

Gyárfás – és Ihász – áprilisi meggyanúsításával kapcsolatban nem feledkezhetünk meg Portik Tamás március 22-i meggyanúsításáról sem. A Prisztás József és Boros Tamás megöletéséért összesen huszonnyolc év fegyházat kapott egykori olajos vállalkozó – a gyanúsítás szerint – húsz éve Gyárfás Tamás felbujtására ölette meg a szlovák maffiózóval, Jozef Roháccsal Fenyő Jánost. Rohác ezért és Boros felrobbantásáért életfogytiglant kapott, jogerősen. 
 
A gyanúsítás szerint a volt főügyész, Ihász Sándor bűnpártolása abban merül ki, hogy tavaly ősszel Gyárfástól kapott egy hangfelvételről készült leiratot, amelyet nem továbbított a rendőrségnek, bár abból ki kellett volna számára tűnnie, hogy az a Fenyő-gyilkosság megbízói utáni nyomozás újabb bizonyítéka lehet. 
 
A leirat egy olyan, összevágott hangfelvételről készült, amellyel zsarolni akarták Gyárfást, a hanganyagon – és a több száz, Portik által 2000 és 2004 között rögzített felvételen – egyebek mellett Fenyő meggyilkolásáról beszélget a sportvezető és az olajos vállalkozó. 
 
Az említett hangfelvételek azonban másról is tanúskodhatnak, illetve lehetnek még további felvételek is, a hírek szerint ugyanis Portik minden beszélgetését rögzíthette. 
 
A Heti Válasz által említett titkosított ügy információik szerint a nagypolitikát is érintheti, és valószínűleg köze lehet a hangfelvételekhez, amelyek alapján kezdték a vizsgálatot. Gyárfás Tamás a Nap TV-n keresztül a politika alakítója volt a szocialista–liberális kormányok regnálása alatt, ám a nagy ügy – úgy tűnik – mégsem rajta keresztül kapcsolódik a politikához, hanem inkább Portik Tamáson keresztül. 
 
Az olajbűnözés zászlóshajójának számító Energol Rt. egykori igazgatója 2008-ban a Vadrózsa étteremben a Gyurcsány-kormány elhárítófőnökével, Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjével való találkozóján el is dicsekedett azzal, hogy számos MSZP-s politikust támogatott anyagilag, és szocialista kapcsolatokkal rendelkezik. Anyósa, Riskó Judit pedig arról tett vallomást a rendőröknek, hogy veje rendre „felvágott” széles kapcsolati hálójával, illetve elképesztő történeteket mesélt például arról, hogy Horn Gyula miniszterelnök három percen belül visszahívja, ha ő keresi. 
 
Ez utóbbi barokkos túlzásnak tűnik, azonban beszédes, hogy bár az energolos adócsalási ügye miatt nemzetközi körözéssel keresték 1997-től, ügye 2003-as elévüléséig gyakran megfordult Magyarországon anélkül, hogy akár itthon, akár az USA-ban elfogták volna. Nyilvánvaló, hogy hatósági, titkosszolgálati kapcsolatai mellett jelentős baloldali politikai támogatást is élvezhetett. 
 
Az tény, hogy a már említett olajbűnöző cég, az Energol titkárságán dolgozott például Kuncze Gábornak, a Horn-kormány SZDSZ-es belügyminiszterének unokahúga, Vankó Krisztina, aki nem csupán titkárnői feladatokat látott el: kulcsa volt a cég széfjéhez, és a házipénztár kezelésére is felhatalmazást kapott, sőt többször döntött a társaság gazdasági ügyeiben is. 
 
A Fenyő-gyilkosság ügyében Kunczét tanúként hallgatták ki, a rendőrök szerint Fenyő János egy 120 oldalas bizonyítékot adott át üzleti ellenségéről, Gyárfás Tamásról a hatóságoknak, ami néhai Kiss Ernőn keresztül a belügyminiszternél landolt, abból azonban húsz oldal eltűnt. Kun­cze tanúként tagadta, hogy kapott volna bármilyen dossziét Fenyőtől, és arra utalt, hogy azt sem tudta, hogy egyáltalán háború zajlott Gyárfás, Princz Gábor Postabank-vezér és Fenyő János között. Belügyminiszterként azonban minderről tudnia kellett. 
 
Portik Tamásnak az Energolon keresztül más szocialista politikussal is volt áttételesen kapcsolata. Az Energol Rt. volt a fő beszállítója, tehát üzleti kapcsolatban volt a miskolci ETL Rt.-vel, amelyben felügyelő bizottsági tag volt Karl Imre, illetve Szűcs Erika. Utóbbi később a Gyurcsány-kormány munkaügyi minisztere lett. Az Energol üzleti kapcsolatban állt ugyanakkor a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozott Fortus Rt.-vel is. 
 
Mindezek tükrében érthető, hogy Portik saját bevallása szerint is az MSZP embere, aki szocialistákat is pénzelt, minden eszközzel azt szerette volna elérni, hogy ne a Fidesz nyerje meg a 2010-es választásokat. Ezért ajánlotta fel Laborc Sándornak, hogy információkat szerez, illetve gyárt az akkori ellenzékről, a Fideszről. Laborcnak tetszett az ötlet, még külön telefont is biztosított az alvilági vezetőnek az olajozott kapcsolattartás érdekében. Portik rettegése a kormányváltástól nem volt alaptalan, 2012 óta tartják fogva.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ