Cropped landscape
Külföld
Szalai Máté: Az USA vissza akarja szorítani Irán befolyását a Közel-Keleten
2018-05-1020:11
Sokba kerül a világgazdaságnak Donald Trump döntése az iráni atomalku felmondásáról. Az európai Airbus mellett az amerikai Boeing is több milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el, a megemelkedett olajár pedig már a világgazdaság növekedési kilátásait is rontja. A témában Napi aktuális vendége Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója volt.
Trump már az elmúlt években következetesen amellett volt, hogy Irán hazudik, erre azonban semmi bizonyítékot nem láttunk
- mondta a szakértő az atomegyezményből való kilépéssel kapcsolatban.

Szerinte bár a felek kifelé azt kommunikálták hogy a szerződés bizalmon alapult, valójában sokkal inkább a bizalmatlanságon. Szalai Máté elmondta: Trump állítólagos bizonyítékai mind a 2003 előtti időszakra tehetők, amikor Irán még atomfegyvert próbált előállítani. Erről azonban már korábban kiderült, hogy nem igaz.
Nem volt olyan információ a sajtótájékoztatón, amit már nem tudtunk azelőtt, hogy az iráni nukleáris megállapodás létrejött volna
- mondta ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: Európa számára ez a nukleáris megállapodás csak az atomprogram miatt volt fontos, az Egyesült Államok ezzel szemben Irán külpolitikáját akarja megváltoztatni, és zsarolásra akarták használni az atommegállapodást.
Az USA meg akarja változtatni Irán külpolitikáját, és vissza akarja szorítani a befolyását a Közel-Keleten.
- fejtette ki.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ