Cropped landscape
Külföld
A választás közeledtével fontos lett a svédeknek a migráció
2018-05-1111:47
migráció, Svédország, választások
Eddig nem tüntették fel a hivatalos bűnügyi statisztikákban a bevándorló háttérrel rendelkező elemeket. Most a választás közeledtével ez is változik Svédországban.
A bűnügyi statisztikával foglalkozó svéd kormányügynökség, a Brå bejelentette a héten: a közelmúltbeli politikai klíma megkövetelte tőlük, hogy adatokat szolgáltassanak a migráció és a bűnözés közti kapcsolatról.

Érdemes tudni: a svéd állam polkorrekt megfontolásokból eddig semmiféle hivatalos adatot nem vezetett arról, hogy a migránsok milyen mértékben rontják a bűnözési statisztikákat. Ha a közéletben mégis kezdett teret nyerni a migrációkritikus álláspont, nemes egyszerűséggel a cenzúrához nyúltak. Így tettek a Lexbase nevű keresővel is, amely egyike volt azon kevés platformoknak, ahol a svédországi bűnözők etnikai származását még feltüntették. Ezt aztán 2017 decemberében megszüntették.

Noha az ügynökség már korábban is vizsgálta, hogy a külföldi származású és a svéd bűnözők száma hogyan aránylik egymáshoz, azonban a legutóbbi ilyen kutatást több mint tíz évvel ezelőtt adták ki. Álláspontjuk szerint ugyanis „ez nem az ő feladatuk”, és erre nem kaptak megbízást sem a svéd kormánytól, sem a bíróságtól. 
 
Svédországban is megfigyelhető azonban az a tendencia, ami sokkal nagyobb mértékben Brüsszelt és az Európai Uniót is jellemzi: az elit elvesztette kapcsolatát a valósággal és a polgárokkal. Ezt maga is a ügynökség is kénytelen elismerni. Mint ahogy honlapjukon írják: 

most már kijelenthető, hogy a közbeszéd annyira igényli a friss információkat a bűnözési adatok és a bevándorlás között, hogy a hatóságoknak újra meg kell vizsgálniuk ezt a témakört.” 
Az új kutatást azonban nem valószínű, hogy 2019 előtt publikálják. Erős a gyanú, hogy az ügynökség hasonló forgatókönyvet akar követni, mint a magyarországi ellenzék, amely korábban elbagatellizálta, illetve egyenesen tagadta a bevándorlás problémáját, a választások közeledtével azonban hirtelen ők is megpróbáltak migrációkritikus álláspontra helyezkedni. Svédországban szeptemberben fogják a választásokat megtartani.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ