Cropped landscape
Külföld
A WHO a legrosszabb forgatókönyvre készül a Kongói Demokratikus Köztársaságban
2018-05-1114:24
ebola, járvány, who, Peter Salama
A legrosszabb forgatókönyvre készül az Egészségügyi Világszervezet az ebolával küzdő Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte Peter Salama, a világszervezet válsághelyzetek kezeléséért felelős részlegének igazgatóhelyettese pénteken.
Salama genfi sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, Kongó napokon belül engedélyezi, hogy kísérleti oltóanyagot vessenek be a betegség ellen. A tisztségviselő ugyanakkor hozzátette: a vakcina beadása bonyolult, és nem szabad csodákat várni tőle.

Eközben a WHO-t vezető Tedros Ghebreyesus pénteki Twitter-bejegyzésében közzétette: megegyezett a kongói egészségügyi miniszterrel arról, hogy mielőbb útnak indítják a vakcinákat, mert egyre nő az ebolagyanús esetek száma az ország északnyugati részén.

A vérzéses lázzal járó súlyos betegségnek nincs gyógymódja. A kísérleti oltóanyag nagyon hatékonynak bizonyult az ebola elleni küzdelemben, de ebből egyelőre korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.

Salama rámutatott, hogy a WHO figyelmeztette a kilenc szomszédos afrikai országot az ebolaveszélyre, de egyelőre mérsékeltnek látja a regionális járvány kockázatát.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a járvány átterjed a mintegy egymillió lakosú tartományi székhelyre Mbandakára - mondta el Salama.

Ha egy ekkora méretű településen felüti fejét a vírus, akkor egy nagyobb városi járvánnyal kell szembenéznünk, ami valódi kihívás. Ha egyszer az ebola eléri a várost, illetve a városi nyomornegyedeket, akkor borzalmasan nehéz lesz megszabadulni tőle.
- mutatott rá.

A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai május 8-án értesítették a WHO-t az ebolajárványról. Április 4-e óta 32 ebolagyanús vagy megerősített esetet regisztráltak az afrikai ország északnyugati részén, és 18-an vesztették életüket vélhetőleg a betegség miatt - mondta el Salama.

A mostani a kilencedik ebolajárvány azóta, hogy a betegséget 1976-ban először észlelték a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A vírus az ország keleti felében található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol az első eseteket jegyezték fel.

Az afrikai országban kevesebb mint egy éve ütötte fel a fejét legutóbb a kór: akkor nyolcan betegedtek meg, közülük négyen életüket vesztették.

A vírus hordozója nem ismert, a feltételezések szerint denevérek terjesztik. Az embert általában a fertőzött állattal való érintkezés útján betegíti meg, például fertőzött vadhús által.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában. A járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ