Cropped landscape
Külföld
Jean Asselborn: Európa érdekében ki kell állni az iráni atomprogramról kötött megállapodás mellett
2018-05-1117:36
Jean Asselborn, Irán, Atomalku, európa
Európa érdekében ki kell állni az iráni atomprogramról kötött megállapodás mellett - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egy német interjúban.
Az Európai Unióban legrégebb óta hivatalban lévő  külügyminiszter a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte: "ötszázmillió európai érdekében kutya kötelességünk mindent megtenni azért, hogy ne omoljon össze a megállapodás".

Hozzátette, hogy "megdöbbentő könnyelműség" volt Donald Trump amerikai elnöktől az egyezmény felmondása. Az amerikai elnök partnerei érdekinek figyelembe vétele nélkül hozta meg döntését - tette hozzá Jean Asselborn.

Európának el kell fogadnia, hogy az Egyesült Államok már nem akarja a "védőszárnyai alá venni", de nem törődhet bele abba, hogy olyan veszélyeket okoz számára, amelyeket korábban már elhárítottak - mondta a luxemburgi külügyminiszter, rámutatva, hogy a megállapodás betartását ellenőrző Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vizsgálatai rendre azt igazolták, hogy Irán betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Európa ezt nem hagyhatja annyiban, és egységesen kell fellépnie, "nem Amerikával szemben, de az amerikai elnök álláspontjával szemben" - mondta a rangidős EU-s külügyminiszter.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssl az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal, Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump már a választási kampánya idején is többször kikelt ellene, kedden pedig végül bejelentette országa kilépését a szerződésből, mondván, az nem tudja meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal az Irán elleni amerikai szankciók visszaállításáról is rendeletet írt alá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ