Cropped landscape
Külföld
Kanadában kapott politikai menedékjogot a legnagyobb szadeszes bérrettegő
2018-05-1113:26
Mind emlékszünk arra, hogy az SZDSZ-es Mohácsi Viktória volt az, aki a Cozma-gyilkosság ügyében Raffaeléket és Sztojkáékat védte.
Mohácsi Viktória, a magyar cigányság emblematikus SZDSZ-es "jogvédője" hétéves procedúra után menedékjogot kapott a szélsőliberális Kanadában – írja a Romnet alapján az Index. Mohácsi még a Medgyessy-kormány idején volt az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa. A politikus végül Brüsszelbe ment, ahol a párt színeiben 2004-2009 között az Európai Parlament képviselője volt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt frakciójában. 
 
Végül a brüsszeli pályafutása után Torontóba, Kanadába ment és politikai menedékjogért esedezett. 

Az ügye azért húzódott ilyen sokáig, mert a kanadai kormányzat Magyarországot biztonságos demokráciaként ismerte el, a legtöbb magyar menedékkérelmet ezért elutasították. Elsőre Mohácsiét is visszadobták. Tavaly áprilisban vissza akarták telepíteni Magyarországra, azonban Mohácsi fellebbezett a döntés ellen. 
 
Az SZDSZ-es politikus menedékkérelmével kapcsolatos dokumentumok újbóli átvizsgálása után úgy döntött a kanadai kormány, hogy mégis megengedik neki, hogy Torontóban maradjon, megkapta a menedékjogot. 

Még mindig hihetetlenek tűnik. Bele lehet betegedni ebbe a menekültügyi eljárásba. Hét évet küzdöttem érte, remélem, most már minden jóra fordul
– örvendezett a politikus.
 
A képviselő legnagyobb alakítása egyértelműen az volt, hogy a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban azt mondta: azért történt (a bűncselekmény – a szerk.), mert cigányozott Cozma feltehetőleg, vagy nem tudom, ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt…"
 
Később kiderült, hogy ez az állítás teljesen alaptalan volt, Mohácsi csak veszprémi késelés gyilkosait, az enyingi cigánybanda tagjait, Raffael Sándort, Sztojka Ivánt és Németh Győzőt akarta mentegetni.
 
Kijelentéséből akkora botrány lett, hogy bocsánatot kellett kérnie.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ