Cropped landscape
Külföld
Romániában is kiverte a biztosítékot Juncker szoboravatója
2018-05-1114:35
Románia, Marx, juncker, Beszéd
A román kommunista megtorlások elszenvedőinek szervezetei és forradalmi egyesületek bocsánatkérésre szólították fel az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junkckert, amiért beszédet mondott a németországi Trierben a kommunista rezsimek legfőbb ideológusának tartott, Karl Marx születésének 200. évfordulója alkalmából.
“Az Európai Unió – amely a tényleges demokrácia összes alapelvére és az emberi jogokra épült – magas rangú tisztségviselőjének részvétele a kommunista bűnök egyik ihletőjére való tisztelgő emlékezésen önmagában is elítélendő, hiszen Marx éppenséggel azokra az értékekre hányt fittyet, amelyek az Európai Unió építményének fundamentumául szolgálnak”, írja közös közleményében az Európai Polgár-íjjal kitüntetett Temesvár Társaság (Societatea Timișoara), az 1989. december 21. Egyesület, Bukarest (Asociația 21 decembrie 1989, Bucuresti), a Baragánba Deportáltak Egyesülete (Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan), a Társadalami Párbeszédért Csoport (Grupul pentru Dialog Social – GDS) és az 1989-es Temesvár Emlékbizottság.
 
Utóbbinak tagja Tőkés László EP-képviselő, egykori temesvári forradalmár, aki segített közzétenni a Figyelőnek is megküldött tiltakozó nyilatkozatot. Ebben megemlítik azt is, hogy Jean-Claude Juncker Marx Károlyt olyan filozófusként idézte meg, akinek az elméletei nem ítélhetők el csupán azért, mert rosszul ültették azokat a gyakorlatba az utána jövők.
 
Rámutatnak, hogy Marx doktrínája hitvallásul szolgált a gyilkos kommunista rezsimeknek egy évszázadon át az összes földrész több tucat országában, s ez sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét, relativizálja szenvedéseiket, szerte a világon.
 
“Az utóbbi két évtizedben nemzetközi szervezetek egész sora ítélte el a kommunizmust és a marxista ideológia nevében elkövetett bűnöket” - emlékeztetnek a romániai szervezetek, ezért úgy vélik, hogy az európai Bizottság elnökének becsületbeli kötelessége, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen ezért a politikai és erkölcsi eltévelyedéséért.

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ