Cover
Külföld
Soros György romániai befolyása
2018-05-1110:04
soros györgy, Románia, SRI, DNA, Daniel Dragomir
Romániában is téma Soros György befolyása - írja a Magyar Idők. A belső elhárítás egyik volt tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség is a párhuzamos állam érdekeit képviseli. A kormánykoalíció egyik vezető politikusa pedig magyarországi mintára tenné átláthatóbbá a Soroshoz kötődő civil szervezetek finanszírozását. 
Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje részletesen számolt be feltételezéséről, miszerint a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Romániában működő úgynevezett párhuzamos állam megerősítésén fáradozik és Soros György érdekeit képviseli. Romániában az utóbbi években – főleg a szociáldemokrata kormányzat köreiből – egyre nagyobb teret nyert egy olyan háttérhatalom, amely titkosszolgálati, illetve igazságszolgáltatási hálózatként próbálja befolyásolni a bukaresti politika alakulását.
 
Az erdélyi Transindex hírportál által idézett Daniel Dragomir szerint 2011-ben az Egyesült Államokban jött létre az a Kleptocracy Unit nevű szervezet, amelyet az amerikai igazságügyi minisztériumban hoztak létre, és valójában egy globális korrupcióellenes struktúra megerősítésén dolgozik. 
 
Az SRI volt tisztje elmondta: számos információ utal arra, hogy ez a szervezet egy Soroshoz köthető hálózattól kapott olyan témákat, utasításokat, amelyeket a világ számos országában alkalmaznia kell. „Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a DNA összedolgozott a Kleptocracy Unittel, Soros György érdekeit képviselve” – nyilatkozta Daniel Dragomir. Az egykori titkosszolgálati tiszt szerint a Romániában működő „párhuzamos állam” az Amerikában tevékenykedő „mélyállam” egyik nyúlványa, és eljött az idő, hogy ezeket az illegális gyakorlatokat végre feltárják, kivizsgálják.

A Soros-féle bukaresti befolyás néhány nappal ezelőtt is szóba került. Akkor Andrei Gerea, a kormánykoalíció kisebbik pártjának (ALDE) alelnöke jelentette ki: magyarországi mintára tenné átláthatóbbá a civil szervezetek finanszírozását, mivel azok nem az ország, hanem az amerikai üzletember érdekeit szolgálják. 
 
A politikus szerint az elmúlt években az a hamis képzet alakult ki külföldön Romániáról, hogy az Európai Unió legkorruptabb tagállama. Úgy vélte, az ország jó hírnevének rombolásához egyes romániai politikusok, az erőszakszervezetek és a civilek egy része tudatosan járult hozzá. „Ezek az alapítványok, egyesületek és más civil szervezetek papíron a jogállamiságot védik, ám valójában a Romániában kialakult párhuzamos állam megerősítésén ügyködnek” – idézte Gereát a Maszol erdélyi hírportál. Szerinte sokakban felmerül a kérdés, hogy ki finanszírozza ezeket a szervezeteket. 
 
„Kiknek az érdekeit képviselik? Romániáét vagy az olyan személyekét, mint Soros?” – tette fel a kérdést az ALDE alenöke. Mint fogalmazott: alapos a gyanú, hogy a magyar származású amerikai üzletember a közvéleményt manipulálva Románia gyengítésén és az igazságszolgáltatásban történő visszaélések elleplezésén fáradozik.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ