Cropped landscape
Gazdaság
Drágulhatnak a borok
2018-05-1217:43
Áremelkedésre számítanak idén a hazai borpiac szereplői. A drágulást egyrészt a világpiaci termelés csökkenése, illetve a béremelkedések miatt megnőtt termelői költségek indokolják. A borosgazdák szerint ez nem meglepő, hiszen hosszú évek óta nem emelték a termékek árát, költségeik viszont folyamatosan növekedtek. 
Az idén a tavalyinál is drágábban kerülhetnek a boltok polcaira a hazai pincészetek termékei - számolt be róla a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A testület elnöksége szerint az áremelkedés mellett szól többek között, hogy a szélsőséges időjárás miatt tavaly világszerte csökkent a szőlőtermelés és a hazai borászatok költségei is folyamatos emelkedtek. A borosgazdák szerint a gondokat növeli, hogy a termelők egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, a munkaközvetítők közbeiktatása pedig tovább növeli a költségeiket, illetve a szőlőtermesztéshez szükséges vegyszerek árai is jelentősen emelkedtek az elmúlt néhány évben. 
 
A Központi Statisztikai Hivatal szerint a dráguláshoz az is hozzájárulhat, hogy 2017-ben a borkivitel 618 ezer hektoliterre nőtt, miközben az import 18 százalékkal csökkent és ez a folyamat az idén is folytatódhat. 
 
A teljes összeállítás 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ