Cropped landscape
Külföld
Irak túl van a parlamenti választáson
2018-05-1218:27
Súlyosabb incidensek nélkül fejeződött be szombat este Irakban a parlamenti választás, mely az első volt az Iszlám Állam terrorszervezet felett aratott győzelem óta. 
A választóhelyiségek szombat este, közép-európai idő szerint 17 órakor zártak. Az iraki média és megfigyelők alacsony részvételről számoltak be. Mindazonáltal a kurdisztáni autonóm régióban a médiajelentések 40-től 80 százalékig terjedő részvételről szólnak. Ott a választók vélhetőleg azért vettek részt nagyobb számban a választáson, hogy a kurd képviselők megőrizzék jelenlétüket a bagdadi parlamentben. 
    
Az észak-iraki Moszulban szintén jelentős volt a részvétel, első ízben Szaddám Huszein rezsimjének 15 évvel ezelőtti bukása óta. Ezzel szemben az ország többi részében, beleértve Bagdadot, mérsékelt részvételről számolt be a média és a megfigyelők. 
    
A négy évvel ezelőtti parlamenti választáson viszonylag nagy, 62 százalékos részvételt regisztráltak. 
    
Az AFP jelentése szerint ez azzal magyarázható, hogy a társadalomban politikai apátia lett úrrá, egyebek között az országban széles körben elterjedt korrupció miatt. 
    
A választások zavartalan lefolyását mintegy 900 ezer főnyi biztonsági erő biztosította. 
    
A média és a megfigyelők szabálytalanságokról is jelentettek, így például arról, hogy a választóhelyiségek túl későn nyíltak meg, és sok helyen zavarok mutatkoztak az újonnan bevezetett elektronikus szavazórendszer működésében. 
    
A választások az ultraradikális csoportok fenyegetései ellenére nagyobb incidensek nélkül zajlottak le. 
    
Mindamellett Dijála tartományban, Bagdadtól keletre megöltek egy rendőrt - közölte az AFP-vel Mazhar al-Azzaui tábornok, a választások lebonyolításával megbízott tartományi illetékes. Elmondása szerint öt további rendőr megsebesült, egy közülük súlyosan, amikor nyolc aknagránát és két Katyusa-rakéta csapódott be egy választóhelyiség közelében. 
    
A választás eredményét az urnazárás után 48 órán belül teszik közzé.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ