Cropped landscape
Belföld
Karácsonyt elvtársai puccsolnák meg
2018-05-1210:08
A Magyar Hírlap információi szerint a zuglói MSZP-sek csalódottak amiatt, hogy a pártjuk miniszterelnök-jelöltjeként mandátumot szerzett kerületi polgármester, Karácsony Gergely nem ül be a parlamentbe. A szocialista frakció állítólag a képviselő-testület feloszlatásával szabadulna meg Karácsonytól, mert bízik benne, hogy az időközi választáson az ő jelöltje nyerne.
Megbuktatná Karácsony Gergely zuglói polgármestert a helyi MSZP–frakció – írta a Hvg.hu. A portálnak egy helyi politikus elmondta, a szocialista frakció kezdeményezné a zuglói képviselő-testület feloszlatását. A politikus kijelentette, reméli, a hír csak kacsa. Egy helyi MSZP-s szerint a nézeteltérés oka, hogy miután a választáson a kerületben Tóth Csaba MSZP-s jelölt nyert, a baloldali szavazók azt várták, hogy Karácsony megválik fideszes alpolgármesterétől, de ő nem így tett. A Zoom.hu szerint Tóth többeknek is arról beszélt, hogy Karácsonyt szeretné „házon kívül” tudni.
 
A Magyar Hírlap zuglói forrása szerint azonban inkább azért alakulhatott ki feszültség, mert a szocialisták csalódottak amiatt, hogy Karácsony nem veszi át parlamenti mandátumát, hanem továbbra is polgármesterként kíván dolgozni. A helyi MSZP vezető politikusai ugyanis abban reménykedtek, hogy a polgármester beül a parlamentbe, és az időközi választáson az ő jelöltjük kerülhet a helyére.
 
Még májusban dönt arról a Párbeszéd, hogy átveszi-e valamelyik politikusa Karácsony helyét a parlamentben, és ha igen, ki lesz az. A Hvg MSZP-s forrása közölte, frakciójuk nem kezdeményezte a feloszlatást, de ha Karácsony nem marad a parlamentben, „bármi előfordulhat”.
 
Úgy vélekedett, a képviselő-testületben, pártállástól függetlenül, mindenki elégedetlen Karácsonnyal, ezért „bárkinek megfordulhat a fejében egy ilyen kiváló gondolat”. Ez már a sokadik alkalom, hogy a zuglóiak elégedetlenek Karácsony Gergellyel. Korábban, miniszterelnök-jelöltté választása után többen azt sérelmezték, hogy minden energiáját a kampányra fordítja, és elhanyagolja polgármesteri teendőit. És emlékezetes eset volt az is, amikor Karácsony először letagadta, hogy egy helyi civil szervezet kérdéseket tett fel neki a Magyar Iszlám Közösség az ő beleegyezésével Zuglóba telepített mecsetéről, majd miután kiderült az igazság, úgy reagált: „Nem értem, miért engem csesztetnek ezekkel a kérdésekkel”.

Többször előfordult az is, hogy a Fidesz és az MSZP a polgármester ellenében átvitt egy-egy döntést, és sok hír megjelent a Karácsony és az MSZP közti belharcokról is. Ez a szituáció a baloldal régóta zajló, folyamatos belharcairól szól, amivel mi nem kívánunk foglalkozni – mondta a Magyar Hírlapnak a kerület fideszes alpolgármestere. Rozgonyi Zoltán közölte, a Fidesz-frakció nem kezdeményezett ilyesmit, nem a saját politikai vagy hatalmi céljaikra, vagy a konfliktusokra, hanem ellenzékben is a Zuglóért végzett munkára koncentrálnak. Kijelentette, azt szeretnék, ha a többi párt is ezt tenné, és konstruktívan együtt dolgozhatnának a kerületért. Zugló lemaradásban van más kerületekkel szemben, ahol a helyi politikusok nem az egyéni céljaikkal, hanem a kerület érdekeivel foglalkoznak – mondta Rozgonyi.

Karácsony Gergely tegnap az alábbi – feltehetően az MSZP-nek címzett – mondattal posztolta a megbuktatásáról szóló cikket a Facebookon: „Mondjuk azt eddig is tudtam, hogy a hála nem politikai kategória, de azért ez egy kicsit gyorsan ment”.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ