Cropped landscape
Külföld
Újabb Soros-akció Brüsszelben
2018-05-1207:35
Bár az Európai Parlament megszavazta az Európai Értékek Eszköze elnevezésű javaslatot, a Soros által pénzelt, nem kormányzati szervezeteket tömörítő Liberties újabb kampányba kezdett, ezúttal az Európai Bizottság meggyőzésére. 
Folytatja brüsszeli lobbimunkáját a berlini székhelyű, Soros György által kiemelten támogatott nemzetközi szervezet, a Polgári Szabadságjogok Szövetsége Európáért, azaz a Liberties. A volt TASZ-os Dénes Balázs vezette szövetség magyar tagja a TASZ mellett a Magyar Helsinki Bizottság, s korábban már sikerrel ostromolták az uniót az „európai értékek felett őrködő”, a renitens tagállamok megregulázására hajlandó civil szervezetek finanszírozása érdekében. Az Európai Parlament (EP) ugyanis megszavazta javaslatukat egy úgynevezett szabadságjogi alap létrehozásáról, az „Európában támadások kereszttüzében tevékenykedő jogvédő és demokrata aktivisták támogatására”.
 
A fideszes EP-képviselők természetesen nemmel szavaztak az Európai Értékek Eszköze néven futó javaslatra, mondván, elfogadhatatlannak tartják, hogy Brüsszelben politikai szempontok alapján válasszák ki a támogatandó szervezetek körét. Az elképzelés szerintük ellentmond a józan észnek, és a szubszidiaritás elvét is figyelmen kívül hagyja. Az uniós támogatás megkérdőjelezi a kiválasztott nem kormányzati szervezetek, vagyis az NGO-k függetlenségét, így pedig jogosan vetődik fel azok felelősségének kérdése is. Az új eszköz tehát a demokrácia lényegét sodorja veszélybe – közölte a fideszes EP-csoport.
 
A javaslatot azonban az Európai Bizottságnak (EB) is jóvá kell hagynia, ezért az EU-források „jogállamisági” kritériumokhoz kötését is támogató Liberties újabb akcióba kezdett: a következő uniós költségvetéshez kapcsolódóan felszólítják (sic!) az EB-t, támogassa az EP által elfogadott javaslatukat, s ennek érdekében némi nyomás alá is helyeznék a testületet. Ezt úgy képzelik el, hogy a velük szimpatizálókat arra kérik, követelésüket tartalmazó e-mailekkel „bombázzák” a brüsszeli testületet. Érdekesség, hogy közleményük szerint olyan információ birtokába jutottak, amely szerint az Európai Bizottság „feltehetően nem veszi majd figyelembe az Európai Parlament kérését az Európai Értékek Eszközének létrehozásával kapcsolatban”.
 
Ezért május 30-ig javasolják a levélírást, kérve Brüsszeltől, „mentsék meg a demokráciát”. Indoklásuk szerint ugyanis a szabadságjogokat és a jogállamiságot védő erős és jól működő szervezetek nélkül nem maradhat fenn a demokrácia. Ezek a csoportosulások azonban egyre nagyobb nyomás alatt tevékenykednek, vélik.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ