Cover
Külföld
Svédország: Bűnszervezetekben elfogadott a fegyverhaszálat
2018-05-1311:12
Svédországban a lövöldözések okozta halálesetek száma a fiatal férfiak köré­ben tízszer olyan gyakori, mint Németországban, és a Nagy-Britanniában történő eseteknél is hatszor több, jelentette a svéd STV hírügynökség egy friss kutatásra hivatkozva. A felmérés 13 országot vizsgált, elsősorban olyanokat, amelyekben hasonló a bevándorlás mértéke.
A lövöldözések száma Svédországban majdnem megfeleződött idén: míg az elmúlt hónapokban 59 fegyveres visszaélés történt, a tavalyi hasonló időszakban ez a szám 100 volt, és a halálesetek száma is csökkenést mutat. Bár a hatóságok sikerként értékelték az eredményt, a hosszú távú felmérés azt mutatja, hogy a fegyveres visszaélések száma a fiatal férfiak között jóval magasabb, mint bármely másik európai országban. A statisztika szerint Svédországban kétszer annyi a halálesetek száma, mint a felmérés többi államában.

Kimutatták: tízszer valószínűbb, hogy a 15 és 29 év közötti fiatal fér­fiak lövöldözés során halnak meg Svédországban, mint Németországban. A kutatócsoport jelezte, nincs megfogható magyarázat arra, hogy a svédeknél miért gyakoribb a fegyveres visszaélés. – Úgy tűnik, hogy a bűnszervezetek körében bizonyos szinten elfogadott gyakorlat a fegyverhasználat – mondta Manne Gerell, a malmői egyetem professzora, a kutatás vezetője a Dagens Nyheter svéd napilapnak. Stockholmban és Malmőben csökkent a lövöldözések száma idén, míg Göteborgban nőtt.

A tavalyi haláleseteknek növekedett a felderítettsége a fővárosban, de így is 100 eset vár vizsgálatra.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ