Cover
Gazdaság
Tízmilliárdokat jelent a csökkentett internetáfa
2018-05-1309:03
Két év alatt összesen 35-40 milliárd forinttal több marad majd a magyar polgárok és vállalkozások zsebében az internet áfájának csökkentése következtében – jelentette a Digitális jólét program titkársága. Emlékeztettek: a kormány javaslatára Magyarországon még soha nem látott mértékben, két lépésben, 2017. január 1-jétől 27-ról 18 százalékra, 2018. január 1-jétől pedig 18-ról 5 százalékra csökkent az internet-előfizetés áfája.
A lépésekkel Magyarországon lett a legalacsonyabb az internetezés adója az Európai Unió tagállamai között. Az első mérséklés után valamennyi előfizetés ára 7-9 százalékkal csökkent, 13-15 milliárd forintot hagyva a magyar családoknál. A 2018-as, újabb adócsökkentéssel immár összességében 17-18 százalékkal olcsóbb az internetezés hazánkban.

A szolgáltatók az áfacsökkentés jogszabályi kötelezettségeinek megfeleltek, a lépések árcsökkentő hatása szinte maradéktalanul érvényesült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság friss vizsgálata szerint. A hatóság néhány esetben felügyeleti eljárást folytatott le, jogszerűtlen díjmódosítás miatt csupán két kisebb szolgáltató kapott minimális bírságot.

Akinek még az áfacsökkentés után is drága az internet, annak a kedvezményes digitális jólét alapcsomag (DJA) segíthet belépni a digitális világba. A csomag a szolgáltatók kínálatában meglévő legkedvezőbb árú internet-előfizetéshez képest is 15 százalékkal olcsóbb azoknak, akiknek még soha nem volt internet-előfizetésük.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ