Cover
Külföld
Az iszlám fejkendő nem része Franciaországnak
2018-05-1408:54
Franciaországban az emberek többsége egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a hidzsáb nem része a francia értékrendnek — derült ki a Marianne le Mag francia magazin felméréséből.
A hidzsáb, a muzulmán nők által hagyományosan viselt fejkendő gyakori formája, ami takarja a nyakat, de szabadon hagyja az arcot. A nikáb már csak a szemnek hagy egy kis rést, a burka viszont teljesen elfedi az egész testet. A csador jóval nagyobb méretű, a teljes testet beboríthatja, de az arc szabadon marad.
A lap azt kérdezte az emberektől, hogy egyetértenek-e azzal a kijelentéssel, miszerint a hidzsáb nem része a francia értékrendnek?
A válaszadók 79 százaléka egyetértett a kijelentéssel, és csak 21 százalékuk vélte úgy, hogy a kijelentés diszkriminatív a muszlim társadalommal szemben.
A válasz nem is annyira meglepő, hiszen egyre több muszlim él Franciaországban, akik nem hajlandóak elfogadni a francia kultúrát.

Franciaországban 2004-ben fogadták el azt a törvényt, amely betiltotta minden vallási öltözet és jelkép viselését az iskolákban. 2011-ben, Európában elsőként szintén Franciaországban lépett életbe az a törvény, amely tiltotta, hogy nyilvánosan bárki az arcát elfedje.  

Két évvel ezelőtt nagy vitát váltott ki, amikor számos francia településen, többek között Cannes-ban betiltották az iszlám fürdőruha viseletét is. A burkini csak az arcot, kéz- és lábfejet szabadon hagyó fürdőruha. A polgármesterek azzal érveltek a döntés mellett, hogy a burkini viselése szembemegy a szekularizmus alapelvével. Azóta már több muszlim nőt megbírságoltak az iszlám fürdőruha viselete miatt.

Két svájci lap az iszlám ruhaneművel kapcsolatosan készített felmérést az év elején. A közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy a svájciak 76 százaléka betiltaná a teljes arcot eltakaró ruházatot, miközben csak 20 százalékuk engedélyezné azt.

A britek közel kétharmada betiltaná a burka viselését a szigetországban, ameddig Ausztriában a megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet az iszlám ruhanemű viselésével. Németországban a lakosság 81 százaléka támogatja a burka vagy a test egészét eltakaró más muzulmán női öltözék nyilvános viselésének valamilyen mértékű tilalmát. A dánok 62 százaléka támogatja a burka és a nikáb közterületen történő viselésének betiltását.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ