Cover
Gazdaság
Az uniós kukorica tizede magyar
2018-05-1406:09
Gabona- és iparinövény-, valamint baromfitermelésben jóval az ágazati átlag felett járul hozzá Magyarország az uniós agrárteljesítményhez - írja hétfői számában a Világgazdaság, a KSH adataira hivatkozva.
A cikk szerint ellentétes pályát futott be tavaly a magyar mezőgazdaság, mint az Európai Unió agráriuma - legalábbis ha a bruttó kibocsátást nézzük. A Központi Statisztikai Hivatal kiadványa szerint Magyarországon a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása folyó alapáron 2568 milliárd forint volt 2017-ben, 0,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az EU-ban ugyanekkor a 427 milliárd eurós kibocsátás 5,2 százalékos növekedés. 

Magyarország az EU mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő, ezzel részesedése kissé csökkent 2016-hoz viszonyítva. Ezen belül a növényi termékeknek 1,6 százalékát adták a magyar gazdálkodók. Jelentős a hozzájárulásunk gabonafélékből, amelyekből az unió kibocsátásának 4,3, ezen belül kukoricából a 10 százaléka származott Magyarországról. A magyar mezőgazdaság meghatározó iparinövény-termelő, ezekből az unió termelésének 5,5 százaléka magyar, míg a magyar baromfi az unió teljes kibocsátásának 3,8 százalékát adta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ