Cover
Külföld
Bertrand Mathieu: A magyaroknak joguk van a migrációs politikában saját döntéseket hozni
2018-05-1410:41
Válságban van a képviseleti demokrácia. Szükségünk van az Európai Unióra, de meg kellene hagyni az egyes államoknak, így Magyarországnak is, hogy bizonyos kérdésekben maguk dönthessenek a saját sorsukról - erről Bertrand Mathieu, a párizsi Sorbonne Egyetem jogászprofesszora beszélt a Karc FM Bírósági akták című műsorában.
A professzor szerint a demokrácia válsága számos dologból táplálkozik. Gyakran nagyon távol esik egymástól a szavazók, a választópolgárok akarata és az alkalmazott politika. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a képviseleti demokrácia olyan társadalmakban alkalmazható, ahol vannak mindenki által osztott értékek.

Manapság azonban sok országban meggyengült az ilyen közakarat. Számos országban olyan demokráciát látunk, amely nem hatékony, mert elszakadt egymástól az állampolgár és a politikai hatalom. Gyakran alkalmazzák azt a kifejezést, hogy a „király meztelen”, ami ma azt jelenti, hogy elvesztették az illúzióikat az emberek a politikai hatalom vonatkozásában. Nyugat-Európában nagy mértékben, sok helyen ez a helyzet.

A demokrácia jelenlegi állapotairól a Sorbonne Egyetem professzora így folytatta: „A demokrácia szót nagyon gyakran ideológiai értelemben használják, és az, hogy mit neveznek demokráciának, a kormányoktól függ. Európában azt látjuk, hogy az állampolgárok több mint 60 százaléka úgy gondolja, hogy a migráció probléma. De nincs eszközük arra, hogy olyan politikát válasszanak, amely képes korlátozni a migrációt. Azért, mert, ha egy kormány túlságosan korlátozza a migrációt, akkor ezt a politikát elítéli az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ezáltal az állampolgárt megfosztják a hatalmától. A jelenlegi helyzetben a demokratikus országokban szakértők, a pénzügyi körök, az intellektuális elit kezébe kerül a hatalom. A mélyben valójában ez az oka a demokrácia válságának.”

A francia jogászprofesszor beszélt az illiberális demokráciáról is. Mint mondta, ez egy izgalmas fogalom, amelyet Orbán Viktor vezetett be a politikába, és amelyet sokan bírálnak a nyugati országokban. A professzor meggyőződése szerint azonban ez a gondolat érdekes kérdéseket vet fel.

Véleménye szerint a magyar miniszterelnök elgondolása, hogy a liberális aspektust, a hatalom liberális korlátozását limitálni kell, azt a célt szolgálja, hogy a demokráciát helyreállítsuk, és megszűnjön az az „egyensúlytalanság”, amelynek Európa-szerte tanúi vagyunk.

Magyarország, a magyar kormány migrációs politikájával kapcsolatban Bertrand Mathieu azt mondta: „ Ez kizárólag a magyar kormány felelőssége. Problémát jelenthet azonban, ha valaki meg akarja tiltani a magyar polgároknak és a magyar kormánynak, hogy meggyőződésük szerinti politikát folytassanak. Én úgy vélem, a magyaroknak joguk van a migrációs politikában is döntéseket hozni.”

Karc FM/Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ