Cropped landscape
Külföld
Heti terror: Az Iszlám Államon belül jól tetten érhetők a csecsen hatások
2018-05-1416:32
Újabb terrortámadás történt a hétvégén Párizsban. Egy csecsenföldi születésű, de nyolc éve francia állampolgársággal rendelkező férfi követte el az t a késes merényletet, amelyben egy ember meghalt. négy megsebesült. Földi László biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Heti terror című műsorában kiemelte, a merénylő egy újabb önkéntese volt annak az eszmeiségnek, amelyet az Iszlám Állam terjeszt. Úgy tűnik, lassan lényegtelenné válik, milyen nemzetiségűek a támadók, hiszen nem országok, hanem ideológiák harca folyik. Horváth József biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam működésén belül jól tetten érhetők a csecsen hatások. 

Földi László szerint nincs olyan, hogy radikális és mérsékelt iszlám, hanem van az iszlám vallás és vannak a radikális, valamint a kevésbé radikális muszlim követői. 
Bármilyen nemzetiségű lehet, amennyiben ezt az eszmeiséget, a dzsihád lényegét elfogadja, ő ott bármikor el tud követni merényletet – tette hozzá.
Arra a felvetésre, hogy miként is kapcsolódnak a csecsenek az Iszlám Államhoz, Horváth József biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett, hogy Moszkva mind a mai napig háborút folytat Csecsenföldön az iszlám radikálisok ellen és az ISID megalakulásakor a kaukázusi térségből nem egy képzett katona került be az Iszlám Állam felső vezetésébe. Titkosszolgálati szemmel nézve is azt látni is, hogy képzett szakemberek dolgoznak a háttérben. Horváth József hozzátette: a csecsen hatás – akár zsoldosként, akár ideológiai alapon – jól tetten érhető.  

A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ