Cropped landscape
Belföld
Rétvári Bence: Az MTA nem elegáns idegen az oktatáspolitika alakításában
2018-05-1419:04
Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége Rétvári Bence, parlamenti államtitkár volt. Kásler Miklós miniszteri kinevezése mellett szóba kerültek az elmúlt évek mentőszolgálatot érintő fejlesztései, az oktatás helyzete, valamint az ezzel kapcsolatban kiadott MTA-nyilatkozat. Változatlan célok, de jelentős forrásnövekedés mellett kezdi meg újabb kormányzati ciklusát az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A politikus szerint mind az oktatás, mind pedig az egészségügy többletforrásokkal gazdálkodhat a következő években. 
Rétvári Bence elmondta, a kormány célkitűzései nem változtak, a külső határok megvédése mellett fontosnak tartják az oktatás fejlesztését valamint a sportolási lehetőségek bővítését, ezáltal a jobb életkörülmények megteremtését.
Ugyanazok a célok folytatódnak a következő Orbán-kormány időszakában is, ehhez nyílván elég sok új miniszter és államtitkár társul majd
- mondta. 
 
Az államtitkár hozzátette: a 2010-es időszakhoz képest mára sokkal jobb helyzetben van az ország, a pedagógusok másfélszeres béremelése mellett az orvosok, ápolók bére is jelentősen nőtt. 
 
A kórház fejlesztésekről elmondta: amíg az előző időszakban még főként EU-s pénzekből hajtották végre a fejlesztéseket, a következőkben a költségeket  javarészt nemzeti forrásokból fogják fedezni., az idei egészségügyi költségvetés 546 milliárd forinttal magasabb  2010-hez képest.

Rétvári Bence szerint kétségtelenül előny, hogy Kásler Miklós kinevezésével egy sikeres egészségügyi vezető lesz az  Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. 
 
Az oktatáspolitikát bíráló MTA-nyilatkozatról elmondta, a Magyar Tudományos Akadémia eddig is tevékenyen részt vett a kerekasztal beszélgetésen, illetve volt a beleszólása az oktatáspolitika alakulásába. 
 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ