Cropped landscape
Külföld
A magyar delegáció lehet a harmadik legnagyobb az EP néppárti frakciójában
2018-05-1519:40
A Nézőpont Intézet nemzetközi kutatásának eredményei szerint a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választásokon háttérbe szorulhatnak a mainstream pártok a migráció kérdésében tanúsított politikájuk miatt.
A Nézőpont Intézet legfrissebb – az összes tagállamra kiterjedő – elemzése szerint megszűnik az Európai Parlamentben (EP) a néppárti-szocialista nagykoalíció jövő tavasszal – mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kiemelte: a jelenleg 55 százalékos többséggel rendelkező hagyományos pártok mandátumainak aránya 45 százalékra csökkenhet.

A britek kiválásával a parlament összlétszáma is csökkenni fog, amely folyamat nyertesei a szélsőséges pártok lehetnek a baloldalon és a jobboldalon egyaránt
– vélekedett a szakértő. Más okokból, de a liberálisok frakciója (ALDE) ugyancsak nagyot nyerhet, hiszen vélhetően az Emmanuel Macron-féle En Marche párt hozzájuk fog csatlakozni – mutatott rá az elemző. Hozzátette, az ALDE mandátumnövekedését viszont mérsékelheti, hogy Andrej Babis cseh kormányfő pártja a jövőben kiléphet a liberális frakcióból. A Nézőpont felméréséből az is kiderül, hogy a néppárti frakcióban a Fidesz 2018-as eredményének ismétlésével még a mostaninál is meghatározóbb és ezért nélkülözhetetlenebb lehet. A kutatóintézet mandátumbecslése alapján előfordulhat, hogy a németek és a spanyolok után a magyar delegáció lesz az Európai Parlament néppárti frakciójában a harmadik legnagyobb. Nagy Dániel emlékeztetett, hogy a néppárti-szocialista többség hagyományosan mindig megvolt az EP-ben, de megjegyezte, hogy voltak kivételek is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migráció miatt a mainstream pártok hatása egyre kisebb, míg az alternatív pártok megerősödése tapasztalható. Igyekezett leszögezni, hogy a nagy országoktól függ, milyen összetételű lesz az újonnan felálló Európai Parlament összetétele.

A CDU-CSU nagyon erős, ezért ez Európai Néppárt stabil alapokon áll – mondta. Kitért arra is, hogy most először nem belpolitikai témák, hanem a tömeges bevándorlás jelentette összeurópai kérdés lesz a meghatározó az EP-kampányban.

A Nézőpont intézet által mért adatok szerint az EP egészét tekintve a betelepítési kvótát támogató képviselők lehetnek többségben 2019 után is. A visegrádi országok politikusai körében azonban továbbra is a kvóta elutasítása maradhat a többségi álláspont. Az Európai Néppárt egy hatékony kampánnyal még növelheti a 2014-hez képest, jelenlegi állapot szerint várhatóan csökkenő parlamenti mandátumarányát, amihez segítséget nyújthat számára a magyarországi választások tapasztalata – áll a kutatóintézet tanulmányában.

A Fidesz–KDNP az illegális migráció megfékezésének a kampány középpontba állításával kimagasló sikert ért el az országgyűlési választásokon, ezért az Európai Néppárt kampányában is érdemes lehet a migrációs politika szigorítására kiemelt hangsúlyt helyezni
– vélik a Nézőpont elemzői. Az előttünk álló EP-kampány témáit előrevetítve megjegyezték, hogy Emmanuel Macron francia elnök várhatóan intenzív európai programjának alternatívája Orbán Viktor nevéhez fog fűződni.

A tanulmányt teljes terjedelmében ide kattintva érheti el.

PestiSrácok
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ