Cropped landscape
Belföld
Bártfai-Mager Andrea az eddigi vagyonpolitika folytatását támogatja
2018-05-1511:38
A legfontosabb feladatok közé a 2010-ben elkezdett vagyonpolitika folytatását, a közvagyon gyarapítását és a vele való ésszerű gazdálkodást sorolta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kinevezése előtti meghallgatásán hétfőn, Budapesten.

Bártfai-Mager Andrea megjegyezte: a nyolc évvel ezelőtt hivatalba lépett kormány előbb megállította az állami vagyon kiáramlását, majd a stratégiai elemeket visszaszerezte.
 
A tárca nélküli miniszterjelölt főbb feladatai között kiemelte az állami vagyonon belül azonosítani azokat a területeket, amelyek húzóágazatokká válhatnak, és amelyekhez szakpolitikai érdek fűződik, továbbá azoknak a vagyonelemeknek a kijelölését, amelyekre az államnak nincs szüksége.
 
A hosszú távú vagyonpolitika kidolgozásához a jelenlegi gazdasági helyzet megfelelő, túl van az ország az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb pénzügyi-gazdasági válságán - vélekedett a miniszterjelölt. A magyar gazdaságpolitika jó irányba halad és globális szinten is kedvezőek a kilátások - tette hozzá.
 
Aktív tulajdonosi joggyakorlást lát szükségesnek a miniszterjelölt azokon a területeken, ahol alapvető az átalakítás igénye, például az egységes közműellátás tekintetében. Bártfai-Mager Andrea szerint meg kell erősíteni az állami részvételt a feltörekvő iparágakban is.
 
Az állami vagyon értéke megközelíti a 16 ezer milliárd forintot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kezelt vagyon értéke 8600 milliárd forint - mutatott rá Bártfai-Mager Andrea utalva arra, hogy mekkora jelentősége van a várhatóan az irányítása alá tartozó területnek.
 
Az eddigi kormánybiztos, aki 2016 óta felelt a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, a továbbiakban a hozzá tartozó négy főbb terület aktualitásairól beszélt. Ami a postát illeti, Bártfai szerint a cél hosszú távú stratégiával biztosítani a piaci nyereségességet.
 
A Magyar Fejlesztési Bankról szólva a miniszterjelölt felidézte, 700 milliárd forintnyi olyan finanszírozási igényt azonosítottak, amelyet a kereskedelmi bankok nem tudnak valamiért lefedni. A Takarék csoport kapcsán a tárca nélküli poszt várományosa rámutatott, az integráció után továbbra is az a cél, hogy a vidék bankja maradjon a csoport. A közműszolgáltatás területén Bártfai-Mager Andrea többek között azt emelte ki, hogy a társaságok a jövedelmeket visszaforgatják a korszerűsítés érdekében.

Figyelo.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ