Cropped landscape
Belföld
Csomagol Soros György alapítványa
2018-05-1507:49
A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten és átköltözteti tevékenységét, valamint munkatársait Berlinbe. A Soros György tőzsdespekuláns által alapított szervezet kedd reggeli közleménye szerint az általuk egyre nyomasztóbbnak tartott magyar politikai és jogi környezet miatt döntöttek a távozás mellett. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a választás egyik legfontosabb kérdésének nevezte a Stop Soros törvénycsomagot, aminek vállalták a megvalósítását és amire a magyar emberek is szavaztak.
A Soros-alapítvány szerint a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag által. A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája azt állítja, hogy nem tudják tovább garantálni a munkájuk és a munkatársaik biztonságát Magyarországon, és nem tudnak védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben. 

A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett „nemzeti konzultációt” kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen. A kormánybarát média nemrégiben hamis vádakat zúdított egyetemi oktatókra, civil társadalmi csoportok dolgozóira és az Alapítványok munkatársaira
– olvasható az alapítvány közleményében.

hangsúlyozták, hogy irodáik elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint száz itt dolgozó munkatársukat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából. A Nyílt Társadalom Alapítványok megteszi a szükséges lépéseket, hogy biztosítható legyen az irodák elköltöztetésében érintettek biztonsága és jóléte.

A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterjelöltje kinevezése előtti meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottságában arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorítana a kormány a Stop Soros törvényjavaslaton, amelyhez az alkotmányos alapokat is meg kell teremteni. Rogán Antal ezzel kapcsolatban annyit közölt: a jogszabálynak minden olyan tevékenységet meg kell akadályoznia, amelynek célja, hogy Magyarország területére a magyar törvények megkerülésével, a nemzeti szuverenitás megsértésével, illegálisan hozzanak be bevándorlókat. Mint mondta, jelenleg külföldről támogatott szervezetek nyújtanak segítséget ehhez.

Hétfőn, a lengyelországi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy amint megalakul az új magyar kormány, amint megtartotta első ülését, azonnal benyújtják az Országgyűlés elé a Stop Soros törvénycsomag és az alkotmánymódosítás tervezetét. 

A Stop Soros törvénycsomag volt a választás egyik legfontosabb kérdése, ennek megvalósítását vállalták, a magyar emberek erre szavaztak. Amit mi vállaltunk, azt teljesíteni is fogjuk
- jelentette ki a magyar kormányfő.
 
Az antiszemita vádról:
 
Az antiszemita vádnak különleges ereje van a balliberális oldal számára, a balliberális tábor számára 1968-tól, a ’70-es évektől az antiszemita jelző központi elítélendő kategóriaként jelent meg, hiszen ezzel lehetett a politikai ellenfeleket sakkban tartani – erről Fricz Tamás politológus beszélt múlt héten Tegnapi történelem című műsorunkban. Közlése szerint ennek a kommunikációnak olyan íve van, ami mind a mai napig tart. Emlékeztetett arra, hogy számos neoliberális politikus a Soros Györggyel szembeni kritikákat antiszemita indulatnak tartja. 
Ezek szerint, akkor zsidó származású ember ilyen szempontból nem támadható, mert akkor az antiszemitizmus, ezek nagyon meredek dolgok
tette hozzá Fricz Tamás. 

ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ