Cropped landscape
Belföld
Elküldtük a Soros-tervet – a média hazudott
2018-05-1510:46
A tényleg kiváló, független osztrák hírportál (neve Cenzúrázatlant jelent) fősodratú társaitól eltérően most is a tényeket ismerteti olvasóival. Ezúttal arról, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter május 8-án elküldte Alexander van der Bellen osztrák elnöknek azt a tervet, ahogyan Soros szerint úrrá kellene lenni a menekültválságon. A (zöldpárti) elnök számos linket is kapott a Soros-féle terv válogatott részeire.
A „komoly médiumok” azonban ismét hamisan adták vissza a Soros-tervet, írja az Unzensuriert. Arról a „minőségi” médiáról van szó, ahol a migrációs témával mindenhogyan foglalkoznak, csak tárgyilagosan nem, teszi hozzá. 
 
Úgy viszont feltétlenül, hogy olvasóikat félrevezetik. Mint ez esetben is. De a félrevezetés igen súlyos. 
 
Hogyan is szól Soros migránstervének első pontja Soros megfogalmazásában? Így: 

Először is, az EU-nak legalább egymillió menekültet kell befogadnia évente a belátható jövőben. És ennek érdekében a terhet tisztességes módon kell elosztania.
E pontot az osztrák fősodratú média teljes mértékben elhallgatta. De volt, ahol meghamisították a szöveget. 
A „kell befogadnia” helyett az „azzal kell számolnia kifejezést használták, vagy pedig az egymilliót egyszerűen 300 ezerre csökkentették. 

A Kleine Zeitung például azt hazudta, hogy Soros, noha először egymillió menekült befogadásáról beszélt, később azt korrigálta 300 ezerre. Ugyanezt tette a Kurier, azaz az egymillió helyett háromszázezerről írt.
 
A Die Presse ezzel a címmel tálalta azt a levelet, amelyet Szijjártó küldött Van der Bellennek: „Ez tehát a Soros-terv”.
 
A napilap a cikk elé ezt az összefoglalót helyezte el: „A magyar külügyminiszter elküldte Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek a »Soros-tervet«, ami egy A4-es formátumú lapon lévő hat idézet gyűjteménye. A levél a Presse birtokában van”.
 
Ez is tudatos félretájékoztatás, írja a cikk. Ugyanis a magyar külügyminiszter az általa idézett pontokat nem „terv” címmel látta el, hanem szó szerint ezt írta, „A Soros-terv legfontosabb pontjai – forrásokkal ellátva”. Amikor Soros önmaga beszél saját tervéről, akkor ennek eltagadása már Pravda-szerű. De a Presse a citátumok szövegét is megváltoztatta.
 
Az Unzensuriert cikke tehát nemcsak azt mutatja, hogy miként bánik az osztrák ulfkottei sajtó a tényekkel Szijjártó levele esetében, hanem azt is, hogy általában mit jelentenek számára a tények.
 
Lovas István

Demokrata.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ