Cropped landscape
Belföld
Gulyás Gergely: Az EP-választásokat a biztonság kérdése határozza majd meg
2018-05-1506:17
A Miniszterelnökség élére jelölt miniszter szerint a jövő tavaszi európai parlamenti (EP) választásokon csak a biztonság mellett érvelő pártok válhatnak erőssé, és ezt még a migrációt támogatóknak is be kell látniuk. Gulyás Gergely a Konrad Adenauer Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium hétfői budapesti kerekasztal-beszélgetésén azt mondta, a Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól, de nyitott a néppárt kampányának segítésére.
A Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól, de nyitott a néppárt kampányának segítésére - mondta Gulyás Gergely. A miniszterjelölt úgy vélekedett, hogy Európát "a tolerancia hiányából adódó válság" jellemzi, azaz a vezetők nem képesek más vélemények létét elfogadni és megérteni. Nem véletlen, hogy az európai jog tagállami hatáskörben hagyott bizonyos kérdéseket, most azonban - például a migrációnál vagy a családpolitikában - elvitatják ezeket a jogokat - jelentette ki.

Összeurópai szempontból nagy a bizonytalanság, és nem lehet megjósolni az eredményt – tette hozzá. Joachim Klose, a Konrad Adenauer Alapítvány szászországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy az Európai Unió tagországainak kölcsönösen szükségük van egymásra, együtt kell cselekedniük, és közösen kell alakítaniuk Európát, a kereszténydemokrata pártoknak pedig különösen nagy a felelősségük ebben a munkában.

Gulyás Gergely a német belpolitikai helyzetről úgy vélekedett, hogy az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) az utóbbi időben sok mindent feladott a hagyományos keresztyén-konzervatív politikából, balról vett át elemeket, ezzel pedig szavazókat vesztett. Meglátása szerint elemzői szempontból azt lehetne mondani, hogy a német politika bizonyos értelemben eltávolodott a polgáraitól a politikai korrektség miatt. Ezt a németek elfogadták mindaddig, amíg kiemelkedőek voltak a gazdasági sikerek.

A migráció megjelenésével azonban már a mindennapjaikról, a biztonságukról, a jóllétükről volt szó, így már nem fogadták el a korábbi politikát, ez is hozzájárult a szélsőjobboldal megerősödéséhez Németországban - mondta a miniszterjelölt. Werner J. Patzelt Gulyás Gergelyhez hasonlóan úgy gondolja, hogy Merkel politikája sodorta veszélybe pártja dominanciáját, mert miközben balról azzal próbálta támadhatatlanná tenni az uniót, hogy átvette a szociáldemokraták és a zöldek pozícióit, a jobboldaliak egy részét nem tudta integrálni. 

Gulyás Gergely a német-magyar kapcsolatokról azt mondta, Magyarország kiemelt gazdasági partnere Németország, ezen a területen kiváló a kapcsolat, a politikai kapcsolat pedig szoros, és a kritikák ellenére is jónak mondható. Joachim Klose kiemelte, hogy "keletnémet szempontból" mindig is jók voltak a kapcsolatokat a két ország között, mert a keletnémetek jobban megértik a kelet-európaiakat. Véleménye szerint a közvetlen párbeszédet kellene erősíteni, és a gyakorlatban is szorosabbra kellene fűzni a kapcsolatokat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ