Cropped landscape
Külföld
Megállíthatatlan az erőszakhullám Londonban
2018-05-1514:24
Az elmúlt hónapokban soha nem látott mértékű erőszakhullám söpört végig Nagy-Britanniában, azon belül is elsősorban Londonban. A rekordszámú késelések és gyilkosságok miatt egyre többen követelik azt, hogy Sadiq Khan polgármester mondjon le pozíciójáról, aki azonban erre nem hajlandó - írja a 888.
Az előző hétvége sem maradt el anélkül, hogy valakit ne késeltek volna meg Londonban. Vasárnap délután négy előtt a Waterloo hídon, azaz a belváros kellős közepén történt a szörnyű támadás. A rendőrség beszámolója szerint nagy erőkkel érkeztek meg a helyszínre, a sérülthöz mentőhelikoptert kellett küldeni.

Bár a kés az áldozat mellkasát érte, nem okozott életveszélyes sérüléseket"
– közölte a rendőrség.

Az Evening Standard című brit lap szerint mind az áldozat, mind az elkövető a húszas éveiben járhatott. Az egyik szemtanú a lapnak elmondta, döbbenten állnak az eset előtt, hihetetlen, hogy ilyesmi megtörténhet London központjában.

Ismét bebizonyosodott, hogy itt már nem vagyunk biztonságban"
– mondta.

A londoni rendőrség közleménye szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le a támadással kapcsolatban.
A brit rendőrség honlapján megtalálható diagramok szerint évente körülbelül 2500-3000 erőszakos bűncselekmény történik. Ebbe beletartoznak a lőfegyverrel vagy késsel elkövetett rablások és gyilkosságok is.
Bár a bűnüldöző szervek emberei megfékeznék az erőszakot, erősen meg van kötve a kezük, mióta a város irányítását Sadiq Khan pakisztáni származású polgármester átvette Boris Johnsontól. Az utóbbi hónapokban több leépítés is volt a rendőrségnél, azonban a muszlim városvezető a felelősséget a kormányzatra hárította.

Sokakat megdöbbentett, mikor kiderült, a statisztikák szerint április közepéig több mint hatvan embert késeltek halálra. Az igazán nagy pofont viszont csak akkor kapták meg a londoniak, miután kiszivárgott, rosszabbak a bűnügyi statisztikák náluk, mint a bűnözéséről is méltán híres New Yorkban. A tavaly októberi bűnügyi statisztikák rámutattak, hogy London sokkal veszélyesebb, mint az amerikai nagyváros.

Mindkét városnak körülbelül nyolcmillió lakosa van, ám hatszor valószínűbb, hogy az embert kirabolják a brit fővárosban, és háromszor több nemi erőszak történik Londonban, mint New Yorkban.
A helyzetet Donald Trump is kommentálta, aki Twitter-oldalán csak annyit közölt, hogy a közbiztonság hanyatlása mögött minden kétséget kizáróan az iszlám radikalizmus áll. Az elnök kritizálta a muszlim polgármestert, Sadiq Khant is, aki viszont kitart a mellett a nyilvánvaló hazugság mellett, hogy London a legbiztonságosabb nagyvárosa.

A liberális The Guardian egy áprilisi véleménycikkben írt arról, hogy a bűnözők nagy része fekete és ezt a rendőrség közli is. A publicisztikát egy bizonyos Becky Clarke írta, aki az erőszakhullámért már-már a rendőrséget tette felelőssé. Azért hibáztatta a bűnüldözőket, mert nyilvánosságra hoztak olyan információkat is, amelyeket szerinte nem kellene, ilyen például az, hogy milyen az elkövető bőrszíne. Clarke nehezményezi azt is, hogy a rendőrség listát vezet a javarészt fiatal bevándorlókból álló csoportokról, akik rendszeresen "járőröznek" a negyedekben, valamint rettegésben tartják a helyieket. A szerző azt akarja elérni, hogy a rendőrség a jövőben ne vezessen listákat arról, milyen bandák uralkodnak a fővárosban.
Pontosan a Clarke-hoz hasonló mentalitás az, ami elsősorban hozzájárult ahhoz, hogy idáig elfajultak a dolgok a brit fővárosban. Az, hogy valaki homokba dugja a fejét és nem veszi észre – vagy ami még rosszabb, nem akarja észrevenni –, hogy ilyen állapotok vannak Londonban, járul hozzá ahhoz, hogy még több bűncselekmény legyen.

A brit fővárosban több no-go zóna is van. Ezeken a területeken a fiatal bevándorlókból álló bandák nagy területeket tartanak uralmuk alatt. Ezek az emberek rendszeresen megfélemlítik a helyieket, a nyílt utcán árulnak kábítószert és futtatnak lányokat. A megromlott közbiztonság és a statisztikák mögött egyértelműen az áll, hogy az elmúlt időszakban megtöbbszöröződtek a bandák közötti viták, melyeket végül érvek helyett fegyverrel rendeznek le.

És megjelent a leszámolás egy újabb, brutálisabb fajtája: a sav. A támadás szörnyűsége végtelen egyszerűségében rejlik. Bárki be tud menni egy boltba, ahol hipót vagy egyéb más, erős savat vásárol, megkeresi áldozatát és ráfröcsköli, mellyel egy életre megnyomoríthatja embertársát.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy elítélték Rahad Husszeint, aki egy kisebb szóváltás után leöntette egy régi ismerősét, aki súlyos sérüléseket szenvedett, hiszen a vegyi anyag lemarta az arcáról a bőrt. A brit bulvárlap, a The Sun közölt az év végén egy térképet arról, merre is történtek a savval történő leszámolások.

888.hu

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ