Cropped landscape
Belföld
Munkacsoport alakul a falvakért
2018-05-1509:40
A Modern falvak program meghirdetésével összhangban új munkacsoportot hozott létre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Ennek előzményeként az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök levélben kereste meg a kistelepülések polgármestereit, amelyben bejelentette a programot. Ebben a kormányfő jelezte: személyesen is fontosnak tartja, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. – Szeretném, ha falvaink meg tudnák tartani a lakóikat, ezért 2018 után meg kell hirdetnünk a Modern falvak programot, amelynek célja a kistelepülések fejlesztése és megerősítése – fogalmazott a kormányfő. 
A TÖOSZ munkacsoportja szerint a negatív demográfiai folyamatok megfordítása komplex fejlesztéseket igényelnek, amelyek főként a falvak, a kistelepülések, valamint kisvárosok lakosságának motiváltságára épül.
 
A munkacsoport első ülése alapján közép- és hosszú távú térségi fejlesztési és közszolgáltatási megállapodás megkötését javasolja a kormánynak a vidéki kistelepülések lakosságával, amely szerint kiszámíthatóvá válnak a helyi társadalom és gazdaság működési körülményei. Úgy látják: a megállapodás növelheti a már most is meglévő, kormányzat felé irányuló bizalmat és mobilizálja a helyi erőforrásokat. Mint ismert, a Modern falvak programért kormánybiztosként Gyopáros Alpár fideszes politikus lesz a felelős.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ