Cover
Belföld
Pánczél Károly: Az autonómia a társadalom békéjét szolgálja
2018-05-1520:11
Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége Pánczél Károly, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke volt, aki többek között beszélt a határon túli magyarok jogainak védelméről, a levélszavazás során felmerülő problémákról, valamint a magyar-magyar összetartozás erősítésének fontosságáról. A politikus nemtetszését fejezte ki a Kúria által megsemmisített 4000 levélszavazat miatt.
Nyilvánvaló hogy a választási törvényhez kellene hozzányúlni, és magát a határon túli levélszavazatok ügyét kellene egyszerűsíteni
- mondta a politikus az elveszített mandátummal kapcsolatban.

Szerinte a jelenlegi rendszerrel sok probléma van, többek között a bonyolult regisztráció. Hozzátette: a Fidesz frakciónak már korábban is megvoltak a javaslatai a levélszavazás egyszerűsítésével kapcsolatban, azonban az időközi választásokon elszenvedett vereségek miatt nem volt meg a kétharmados felhatalmazása a törvények módosításához.

Pánczél Károly elmondta, a kormány továbbra is támogatja a határon túli magyarság autonómia iránti törekvéseit.
Azt gondoljuk hogy ezt az ügyet fenn kell tartani, európai szintre is kell vinni, hiszen ez Európában elfogadott jogrend az autonómia
-fogalmazott. Ez nem egy cél, ez egy eszköz, annak érdekében hogy a magyarság meg tudjon maradni és gyarapodjon ott, ahol ma él - tette hozzá. Szerinte egy esetleges autonómia a társadalom békéjét szolgálja, ezt a román államnak is be kellene látnia.

A politikus beszélt a kárpátaljai magyarság helyzetéről is:
Ma Ukrajna nagyhatalmak játszótere, ennek a levét issza meg a kárpátaljai magyarság is
- mondta ezzel kapcsolatban.

Kiemelte: a kormány mindent megtesz az alkotmányellenes ukrán oktatási törvény visszavonása érdekében.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ