Cropped landscape
Belföld
Az ügyészség is megerősítette az újabb őrizetbe vételeket a Czeglédy-ügyben
2018-05-1614:27
Csongrád Megyei Főügyészség szerdán közleményben erősítette meg, hogy bővült a  Czeglédy-ügyben a gyanúsítotti kör. Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a NAV nyomozói Czeglédy ügyben, köztük Czeglédy Csaba testvérét. Mind a három őrizetbe vett személy előzetes letartóztatását kezdeményezték, akik az ügyészségi közlemény szerint a Human Operator Zrt. munkatársai voltak és valamennyien részt vettek az iskolaszövetkezetek irányításában - íjra a PestiSrácok.hu.
A Czeglédy-ügyben jelenleg 21 főt gyanúsítanak, bűnszövetkezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással. A megalapozott gyanú szerint Czeglédy Csaba strómanok által országszerte iskolaszövetkezet hálózatot működtetett, a rendszert ténylegesen cégétől, a Human Operator Zrt.-ből irányították. A szóban forgó iskolaszövetkezetek úgy csődöltek be, hogy több százmillió forintos adótartozásthagytak hátra. Azt, hogy a be nem fizetett adó, a nyomozás jelenlegi adatai szerint 6,3 milliárd forint hová lett, egyelőre konkrétan senki sem tudja. De több védett tanú, és az ügyben érintet gyanúsított is vallott már arról, hogy az összeget a baloldal politikai célokra fordította, abból kampányokat finanszírozhattak. 

A Csongrád Megyei Főügyészség szerdán indítványozta a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójánál, hogy Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el – áll a közleményben.

A NAV Dél-alföldi nyomozói a hétfőn összesen négy főt vettek őrizetbe, többek közt szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán. A gyanúsítotti kihallgatásokat követően az említett három személy esetében indítványozták a legszigorúbb kényszerintézkedést.
Valamennyien a Human Operator Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában vettek részt, amivel összefüggésben általános forgalmi adó adónemben, valamint a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 5.253.000.000 forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek
- fogalmaz az ügyészség.

Mindhárom gyanúsított a megalapozott gyanú szerint 2011 és 2017 között nyújtott segítséget az úgynevezett bűnszervezetben elkövetettbűncselekményt megvalósító magatartásához.

A Csongrád Megyei Főügyészség álláspontja szerint a most őrizetbe vett gyanúsítottak közül három személy esetében fenn állnak az előzetes letartóztatás okai, a negyedik gyanúsított esetében kihallgatása után lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozták.

Információink szerint a Czeglédy Péter, Czeglédy Csaba testvére az egyike a három gyanúsítottnak, aki szerdán rácsok mögé kerülhet. Úgy tudjuk, hogy a bíróság másodfokú eljárásban közben három női gyanúsított kényszerintézkedését enyhítette. Közöttük van Czeglédy Péter felesége, aki így hazatérhetett a szegedi börtönből. 

Az ügyészi indítványokról a szerdán dönt a Szegedi Járásbíróság.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ