Cover
Külföld
Csoma Mózes: Észak-Korea be akarja árazni a csúcstalálkozót
2018-05-1620:05
Kihátrálhat Észak-Korea az amerikai elnökkel tervezett történelmi csúcstalálkozóból. Az utóbbi hetek biztató lépései után bombaként robbant a hír, hogy Phenjan megszakítja a tárgyalásokat Szöullal. Az észak-koreai állami televízió közlése szerint a múlthét pénteken kezdődött hadgyakorlatot a kommunista ország vezetése provokációnak tartja, és annak leállítását követeli. Arra hivatkoznak, hogy azzal Észak-Korea lerohanását készítik elő. A témában a Napi aktuális vendége Csoma Mózes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa volt.
Csoma Mózes szerint mindkét ország érdeke hogy megvalósuljon és sikeres legyen a szingapúri találkozó. Véleménye szerint észak-koreai részről taktikázás zajlik. Hozzátette: Az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy Észak-Korea lassítani szeretné azt a folyamatot, amely az elmúlt hónapokban lezajlott, hogy minél jobb alkupozícióba kerüljenek a csúcstalálkozó során.

Szerinte az Egyesült Államok által felmondott iráni atomalku sem jó üzenet Észak Korea számára. A szakértő elmondta, már egy 1989-es dokumentum is azt bizonyítja, hogy Észak-Koreának azért van szüksége atomfegyverekre, hogy egyenlő félként tudjanak tárgyalni az Egyesül Államokkal.

Az USA szerepét a kommunista állam politikájában így indokolta meg:
Észak-Korea úgy gondolja, hogy ők az Egyesült Államokkal álltak hadban a koreai háborúban, tehát a rezsimnek a formális békekötéshez nem csak Dél-Koreával kell megegyeznie, hanem az Egyesült Államokkal is.
A két Korea kapcsolatáról azt mondta, e két ország most sokkal közelebb áll egymáshoz mint bármikor. Dél-Korea alapvetően érdekelt abban, hogy sikeres legyen a csúcstalálkozó
- emelte ki.

Szerinte a csúcstalálkozóból való esetleges  kihátrálás üzenet Dél-Korea számára, hogy gyakoroljon nyomást az USA-ra.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A Nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ