Cropped landscape
Külföld
Így küzdenek a bajorok a migráció ellen
2018-05-1610:26
Németországban egyedül talán a bajorok azok, akik érdemben próbálnak valamit tenni a migráció ellen. Ezt bizonyítja legújabb intézkedésük is- írja í 888.hu.
Az kétségtelen, hogy a migráció pártolásával Németország a XXI. század legrosszabb döntését hozta meg. A Willkommenskultur erőltetése nem jött be, és az érdemi megoldás hiánya miatt üdítőleg hat Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter kinevezése.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke ugyanis kinevezésekor beharangozta „mestertervét”,amely többek között a menedékjogi ügyek átfutási idejének csökkentését, az elutasított menedékkérők hatékonyabb kitoloncolását tűzte ki célul.

Magyarország tekintetében mindenképpen fontos személy Horst Seehofer, hiszen például elutasította azt, hogy a „jogállamiság elveinek” érvényesüléséhez kössék a tagállamoknak megítélt összegek kifizetését az Európai Unió következő költségvetési ciklusában. Ezen lépésével egyébként egy nagy konfliktust vállalt a CSU testvérpártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

A németek álláspontját tekintve Horst Seehofer jelenléte azért is szerencsés, mert az ő kinevezésével a rendőrség végre tényleg érdemi munkába kezdhet a migránsokkal szemben. A közelmúltban például elkezdték a gépjárműlopásokra szakosodott marokkói bűnbandák felszámolását, és a fiatalkorú bűnözők elleni fellépést is. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a rendvédelmi dolgozók egyöntetűen üdvözölték Seehofer új irányvonalát, amely zéró toleranciát hirdetett minden szabálysértéssel és törvényszegéssel szemben.

Ezt az új irányvonalat képviseli Bajorország új törvénye, amit kedden szavaztak meg a déli tartományban kormányzó konzervatívok – írja a Deutsche Welle. A bajoroknál kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) többségben van a tartományi parlamentben, a törvényt 89 igen, 67 nem szavazat mellett fogadták el.

Többen azért sivalkodtak, hogy a törvény szabadságjogokat veszélyeztet. De miért?

A törvény természetesen azonnal kiváltotta a szociáldemokraták, valamint a zöldek nemtetszését. A szocdemek szerint erre a törvényre semmi szükség nincs, és csak a szigorúbb megfigyelést teszi lehetővé a hatóságok számára – ami pedig az egyéni szabadságjogokat veszélyezteti –, a zöldek szerint pedig alkotmányellenes jogszabályról van szó.

Nézzük, konkrétan miről is van szó: a törvény többek között lehetővé teszi, hogy a rendőrség innentől kezdve preventív akciókat is végrehajtson, tehát nemcsak konkrét, hanem közelgő vészhelyzet esetén is intézkedhet a rendőrség.

Emellett a hatóságok jogosulttá válnak online megfigyelésre, az arcfelismerő rendszer használatára, postai levelek elkobzására, valamint drónok, testre szerelt kamerák használatára is.

A CSU képviselői leszögezték: nem megfigyelést könnyítő, hanem védelmet biztosító törvényről van szó. A törvénnyel technológiai és jogi korszerűsítésben részesítik a rendőrséget.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ