Cropped landscape
Belföld
Mindent tagadnak Sneider fiai + VIDEÓ
2018-05-1609:03
Tagadták bűnösségüket Sneider Tamásnak, a Jobbik elnökének fiai, akik tegnap társaikkal együtt közösség tagjai elleni erőszak és magánlaksértés vádjával álltak bíróság elé. Az Egri Járásbíróságon megjelent pártelnök újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy a büntetőügy politikai indíttatású.
Többrendbeli folytatólagosan, kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés vádjával állt bíróság elé tegnap Sneider Tamásnak, a Jobbik újonnan megválasztott elnökének két fia, valamint négy tettestársuk, akik a vádirat ismertetése után tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket. 
 
A vád szerint a társaság tagjai 2015 januárjában, egy netes hírportálon megjelent hírben olvasták, hogy a Heves megyei Szúcson egy helyi, a roma kisebbséghez tartozó család fát lop, és állítólag rabszolgaként tartják a munkásaikat. Az év februárjában az elsőrendű vádlott kibérelte a sértettek által lakott ingatlanhoz közeli házat, ahol társaival – köztük Sneider Tamás Márk és Erik nevű fiával – együtt többször is megjelentek. 
 
A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő vádlottak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen tartózkodtak, és az általuk használt gépjárművekből a sértettek lakóházát és a sértetteket is többször, a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, közben fenyegető hangnemben arra szólították fel őket, hogy költözzenek el a településről. Előfordult, hogy a kerítésen át bemásztak a családi ház udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekia­bálva fenyegették, becsmérelték a lakókat. 
 
Egy alkalommal Sneider Márk és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket a helyi buszmegállótól az otthonukig fenyegető módon követte, folyamatosan videózta őket, ami a gyerekekben félelmet keltett. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség álláspontja szerint a vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről. A vádhatóság a hatodrendű vádlott kivételével valamennyiükre letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A vádlottak tegnap nem kívántak nyilatkozni, és fenntartották a nyomozás során tett vallomásukat, amelyben a Betyársereget egy baráti, sportolni vágyó fiatalokból álló társaságként jellemezték, s azt állították, hogy az ingatlant azért bérelték ki, hogy összejöveteleiken kerti sütéseket rendezzenek. 
 
A terheltek úgy nyilatkoztak, hogy a sértettek kezdték őket ok nélkül kövekkel dobálni és fenyegetni, majd érdeklődésükre a helyiek megerősítették, hogy „balhés családról van szó”. Korábbi állításaik szerint ők nem fenyegettek meg senkit, nem kiabáltak senkivel, és nem keresték a konfliktust és a kapcsolatot a szomszédságukban lakókkal. 
 
Az ügy nyomozása során Sneider kijelentette: büszke a fiaira, és arra is, hogy a Betyársereg tagjai voltak, a tegnapi tárgyalás szünetében pedig újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az eljárásnak politikai színezete van, és érdekes, hogy az ügyet a választások környékén „vették elő”. 
 
A valóság ezzel szemben az, hogy az ügyben nyomozó Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2017. február elején vádemelési javaslattal zárta le a vizsgálatot. Ezután az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok mérlegelését követően, bizonyítottság hiányában hetekkel később megszüntette az eljárást, amit a sértetteket képviselő Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet panasza nyomán a Heves Megyei Főügyészség újraindított. 
 
A tárgyalásra beidézett hat tanú közül tegnap egyikük sem jelent meg a bíróság előtt. Négyen igazoltan maradtak távol, ketten azonban nem is reagáltak az idézésre. A büntetőper csütörtökön folytatódik.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ