Cropped landscape
Belföld
Oktatási program indul a cukorbetegek gyerekekért
2018-05-1606:54
A cukorbetegség jobb megismerése, a 2-es típusú diabétesz megelőzése és a cukorbeteg gyerekek integrációja a célja annak az oktatási programnak, amelyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre, és idén hazánkban is bevezetik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével - írja a Magyar Idők.
A KiDS elnevezésű program 6–14 éves általános iskolásoknak, tanáraiknak és szüleiknek is szól, hiszen manapság a felnőttek körében is sok tévhit terjed a cukorbetegségről 
– mondta el tegnap a témában rendezett sajtótájékoztatón Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem alapítója. A program hazai bevezetése a következő tanévben a pilot szakasszal indul, amelyben öt általános iskola vesz részt.

Stella Péter belgyógyász, a programot támogató Sanofi gyógyszercég orvos igazgatója arról tájékoztatott: körülbelül 750 ezer diagnosztizált cukorbeteg él Magyarországon, de valós számuk több mint egymillió lehet. Az oktatási program – amelynek szakmai partnere az oktatási államtitkárság és a Magyar Diabetes Társaság – fontosságát mutatja, hogy évről évre több gyerek érintett a betegségben.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint az elmúlt években az 1-es típusú diabéteszes gyermekek és serdülők száma 2594-ről 3668-ra emelkedett, a 2-es típusban szenvedőké pedig 401-ről 635-re, holott korábban ezt a típust az idősebb korosztályhoz kötötték.

Még mindig vannak olyan oktatási intézmények – nemcsak hazánkban, hanem világszerte –, ahol nem fogadják be a cukorbeteg gyerekeket, inkább speciális iskolákba irányítják őket – számolt be Stella Péter. Ezért a KiDS program mellett folytatódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másik oktatási programja, a Belevalók is, amely óvodapedagógusokat és tanítókat készít fel a diabéteszes gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

A Cseppont Patikaheteket május 14–27. között tartják, amely alatt minden, az alapítvány logójával ellátott gyógyszertárban ingyenes vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérést végeznek, illetve kedvezményes áron lehet vércukorszintmérő eszközöket kapni. Az állapot szintentartásához a rendszeres mérés mellett elengedhetetlen az egészséges, szénhidrátcsökkentett táplálkozás és a mindennapos testmozgás is.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ