Cropped landscape
Külföld
Phenjan ismét a szingapúri csúcs lemondásával fenyegetőzött
2018-05-1607:12
Phenjan ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.
A KCNA észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. 
    
Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a találkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja "kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet" - mondta Kim Kje Gvan.

 Phenjani tiltakozások ellenére Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el.
    
A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása 
- közölte a minisztérium. 
    
A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban közölte, hogy Phenjan lemondhatja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót a hadgyakorlat miatt, amely szerinte egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ