Cropped landscape
Belföld
Bakondi György: Jelentősen nőtt a migráció
2018-05-1720:26
Tovább kell erősíteni az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetét, a Frontexet – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben. Horst Seehofer belügyminiszter szerint pedig késedelem nélkül végre kell hajtani a német menekültügyi rendszer reformját. Eközben Fokozódik a migránsok áramlása Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába. A kialakult helyzetről Bakondi György, a Miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.
A szófiái találkozóval kapcsolatban elmondta: nem úgy kell elképzelni hogy van egy egységes EU-s álláspont, amivel Magyarország szemben áll.
Ez nem felel meg a valóságnak, nagyon sokféle érdek ütközik itt
- fogalmazott.

Hozzátette: A német bevándorlás politikában lényeges változások történtek, már csak a kvóták szerinti elosztással nem értenek egyet Németországgal. A legjobb az lenne, ha ilyen súlyos kérdésekben nem szoros határidőkhöz kötnék a megegyezést, hanem több idő jutna a vitára, és a helyes megvalósításra.

A szakértő szerint bár az olaszországi helyzet valamelyest mérséklődött, Spanyolországban nőtt a migrációs nyomás, emellett a balkáni útvonalon is jelentős növekedés. Ezen kívül jelentős változás van az állampolgársági összetételben, egyre inkább afgánok uralják az útvonalon mozgók tömegét.

Bakondi György az Észak-Afrikában felhalmozódott menekülttömegek nagyságát - NATO becslésekre hivatkozva - 60 millió főre tette. Aggodalmát fejezte ki az afrikai népességrobbanással kapcsolatban. Szerinte a kontinensről tömeges elvándorlás várható az elkövetkező években Európa irányába.

Hozzátette: már csak azért is vonzó lehet útnak indulni, mert Európában a szociális segítség a sokszorosa annak, mint amit otthon munkával meg tudnak termelni.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ