Cropped landscape
Külföld
Macedónia ismét meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet
2018-05-1708:29
Az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon Macedónia, a biztonsági szervek szerint ugyanis a migrációs nyomás bármelyik pillanatban felerősödhet.

A szkopjei parlament védelmi és biztonsági bizottsága szerdán fogadta el az erről szóló javaslatot, amely várhatóan néhány napon belül a képviselők elé kerül. 
    
A macedón parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a bizottság azt javasolja, hogy további fél évvel, azaz december 31-ig hosszabbítsák meg a válsághelyzetet Macedónia déli és északi határövezetében. 

Válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók. 
    
A hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ "legforgalmasabb" részein. 
    
Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, az utóbbi néhány hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. A macedón válságkezelési központ vezetője szerint pedig azért van szükség a válsághelyzet meghosszabbítására, mert a katonaság csak akkor tud azonnal reagálni, ha válsághelyzet van. "Nemcsak Macedónia, hanem az Európai Unió határait is védjük" - tette hozzá Agron Buxhaku. 
    
A macedón határokon a helyi rendőrök és katonák mellett mintegy száz külföldi rendőr teljesít szolgálatot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ