Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt Szófiában
2018-05-1708:45
Emmanuel Macron francia elnökkel már tárgyalt, a visegrádi országok kormányfőivel pedig később fog egyeztetni Orbán Viktor miniszterelnök a szófiai uniós csúcstalálkozón. A megbeszélés a nyugat-balkáni országok uniós integrációjával foglalkozik, de a migráció kérdése is napirendre kerül. Az uniós vezetők megpróbálnak egységes álláspontra jutni az iráni atomalku egyoldalú amerikai felrúgása, illetve az amerikai kereskedelmi büntetővámok ügyében is.
A Nyugat-Balkán államainak vezetőit is Szófiába invitálták az Európai Uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára. A térség államai közül Macedónia uniós csatlakozása a legbizonytalanabb, mivel Görögország egészen addig blokkolja északi szomszédja terveit, amíg nem választ neki tetsző nevet. Görög álláspont szerint ugyanis Makedónia egy görög tartomány, így ezt a nevet nem viselheti a szlávok lakta volt jugoszláv köztársaság. Az európai szocialisták csúcsot megelőző találkozóján is szerepelt, megegyezés egyelőre nincsen.

Igazi gordiuszi csomónak ígérkezik a migráció problémája is, a kérdés az, hogy ki fogja átvágni a csomót. Az uniós soros elnöki tisztét ellátó Bulgária miniszterelnöke, Bojko Boriszov javaslata nemcsak északi-déli, de nyugati-keleti irányban is ellentéteket teremtett. A javaslat lényege az, hogy öt évre annak az országnak kell felelősséget vállalnia a migránsokért, amelynek a területére elsőként léptek. Ez a téma is napirenden szerepelt az uniós csúcsot megelőző európai néppárti találkozón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A kormányfő kétoldalú találkozó keretében tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, és találkozni fog a visegrádi országok vezetőivel is.

Csütörtökön az uniós állam és kormányfőknek olyan világpolitikai kérdésekben is egyezségre kell jutniuk, mint az iráni atomalku egyoldalú amerikai felrúgása vagy Donald Trump másik – ugyancsak hadüzenettel felérő – intézkedése, a kereskedelmi büntetővámok bevezetése. Angela Merkel német kancellár a csúcs előtt keményen fogalmazott, azt mondta: az amerikai elnök megsebezte a transzatlanti együttműködést. A konszenzust feltehetően ebben a két ügyben sikerül megteremteni, mivel eddig egyetlen tagállam sem fogalmazott meg olyan vélemény, amely szembe menne a nagyobb európai önállóságot szorgalmazó, Trumpot bíráló német-francia véleményekkel.

ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ