Cropped landscape
Belföld
Süli János: Ez lesz a legmodernebb, legbiztonságosabb erőmű
2018-05-1719:36
Meg fog épülni a két új blokk Pakson, mivel nagyon magas az energiaimport Magyarországon - jelentette ki Süli János az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az elmúlt napokban 50 százalék körül volt az importált villamosenergia aránya, ami a két blokk építése nélkül még tovább nőne.
A hvg.hu azt írta, hogy még ma sem biztos, hogy megépülnek-e ezek a blokkok. A miniszter szerint ő ilyet nem mondott.
Süli János elmondta, hogy nincs szó csúszásról, ez "félrefogalmazás", mivel az Európai Bizottság megállította a folyamatot 16 hónapra, ezalatt nem lehetett érdemi munkát végezni. Ez behozhatatlan, mert sem az orosz fél, sem más alvállalkozó nem dolgozhatott ezalatt - idézte fel. 
A Bizottság végül Magyarországnak adott igazat, tehát az állam olyan körülmények között folytathatja a beruházást, hogy az EU-s előírásoknak minden szinten megfelel.
Az újonnan épített blokkok nagyon biztonságosak lesznek, például még az ellen is védve lesznek, ha egy repülőgép rázuhanna a főépületre, mivel kettős kupolaszerkezet veszi körbe. A miniszter kijelentette: hogy ez lesz a legmodernebb, legbiztonságosabb erőmű.

A blokkok 2026-27-ben állhatnak üzembe.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ