Cropped landscape
Belföld
A liberális Bősz Anett kilép, megszűnhet a Párbeszéd frakciója
2018-05-1812:38
bősz anett, Liberálisok
A Liberálisok képviseletében parlamentbe jutott Bősz Anett kilép a Párbeszéd országgyűlési frakciójából, értesült az Index. Bősz Anett megerősítette a portál értesülését. A képviselő telefonon azt mondta: a Liberálisok már a választási együttműködésbe is úgy mentek bele az MSZP-Párbeszéddel, hogy a liberális értékeket megjeleníthessék a Parlamentben. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem látták ennek garanciáit: "sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére". 
Bősz Anett kilépése számos következménnyel jár:
  • független képviselővé válik ezzel Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely, illetve az az ember, akinek ő átadja mandátumát
  • kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak és kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük
  • miután nem lesz frakció és frakcióvezető, nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban
  • újra meg kell állapítani az öt képviselő illetményét, Szabó Tímea például ezzel elveszti frakcióvezetői juttatását
  • újra kell osztani az összes bizottsági helyet
  • elesnek attól az évi 135 millió forintos támogatástól, amely az önálló frakcióalakításért járt 
A választásokon csak három, eredetileg is a Párbeszédben dolgozó politikus jutott mandátumhoz, így nem alakíthattak volna frakciót. Az ötfős frakció az MSZP-Párbeszéd listáján helyet kapó liberális Bősz Anettel és a Párbeszéd padsoraiba átülő, MSZP-s Burány Sándorral jött össze. Így külön MSZP- és Párbeszéd frakció is alakulhatott, amelyek a Fidesz-KDNP-hez hasonlóan frakciószövetségben akartak együtt dolgozni az új parlamentben. Ezzel a lépéssel a két frakció évi 135 millió forint plusz forráshoz is jutott. 

Bősz Anett elmondása szerint azonban azt látták, hogy "ismét a régi mechanizmusok indultak be", "az erőforrások elosztása és a döntések monopolizálása vált céllá": 
Az MSZP és a Párbeszéd úgy viselkedik, mintha ez egy kétpárti szövetség lenne.
"Tisztában vagyunk a méretünkkel, azzal is, hogy a legkisebb szövetséges vagyunk, de úgy láttuk: a kisebb szövetségest nem tekintik valódi szövetségnek, és a Liberálisok nem kaptak volna elegendő felszólalási lehetőséget és önállóságot a parlamenti munkában" - mondta Bősz Anett. 
 
Bősz Anett kilépésével megszűnik a párbeszéd frakciója, a megüresedő helyet egyszerű átüléssel nem lehet betölteni. A parlamentben jelenleg Mellár Tamás az egyetlen független képviselő, de az nem valószínű, hogy ő csatlakozna a Párbeszéd frakciójához. A képviselőknek így most legalább hat hónapig függetlenként kell tovább dolgozniuk. Ezután merülhet fel ismét egy frakció megalakítása.  
Index.hu/ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ