Cropped landscape
Külföld
Befogadóközpontba vitték a Szarajevó központjában sátrazókat
2018-05-1814:43
A boszniai rendőrség péntek reggel a Szarajevó központjában sátorozó mintegy háromszáz bevándorlót elszállította a fővárosból, és a tervek szerint a tőle mintegy 120 kilométerre dél-nyugatra fekvő Salakovacba vitte volna őket, ahol befogadóközpontot alakítottak ki számukra, ám a helyi hatóságok visszafordították a konvojt - értesült a Klix.ba boszniai hírportál.
A migránsok március óta egyre nagyobb számban jelentek meg Szarajevóban, és szállás hiányában a szabad ég alatt vertek tábort. A főváros közelében kialakított befogadóközpontban csupán 150 ember elszállásolására van lehetőség, az a központ már hónapokkal ezelőtt megtelt. A boszniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint idén körülbelül négyezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba, háromszor annyi, mint tavaly egész évben. Egyharmaduk még nem tudott továbbhaladni Nyugat-Európa felé. 

A hatóságokat váratlanul érte a hirtelen megjelenő nagyszámú bevándorló, és egyelőre nem született egyetértés a helyzet kezeléséről. Vita van például a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság között is. Az előbbi humánus, befogadó álláspontot képvisel, emlékeztetve arra, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején az ott élők is menekültek voltak, illetve a bosnyákok a közös, muszlim vallás szabályaira hivatkoztak. 

A boszniai szerbek viszont teljes mértékben elutasítóak, és a határok lezárását, a migránsok kitoloncolását követelik. Ez az ellentét vezetett oda, hogy pénteken a főként horvátok által lakott közép-boszniai Konjic közelében a helyi, kantoni rendőrség megállította a bevándorlókat szállító buszokat, amelyek végül visszafordultak, és Szarajevó közelében álltak meg. Dragan Mektic belügyminiszter szerint a helyi rendőrségnek nem volt joga megállítani a konvojt, a lépést egyenesen államellenes puccsnak nevezte, amelyért a parancsot adók felelni fognak. A 2015-ös migránsválság idején az illegális bevándorlók elkerülték Boszniát, mert a hegyes vidék miatt nehéz a továbbhaladás, most viszont - más szárazföldi útvonal hiányában - mégis erre próbálkoznak.

 Naponta mintegy 80-120 illegális bevándorló érkezik az országba. Az új útvonal Görögországból indul, és Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon, valamint Szlovénián keresztül tart Nyugat-Európába. A boszniai kormány közölte, hogy ha szükséges kirendelheti a katonaságot, de akár le is zárhatja a határait a megnövekedett migrációs nyomás miatt, egyelőre azonban nem lépnek, megvárják, hogyan alakul a helyzet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ