Cropped landscape
Külföld
Éles lövedék okozta a kislány halálát, miközben a belga rendőrség migránsok autóját üldözte
2018-05-1816:18
Éles lövedék végzett azzal a kétéves kislánnyal, aki meghalt, miután a rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek egy migránsokkal teli kisteherautót Belgiumban - közölte a dél-belgiumi Mons városának ügyészsége pénteken.
Mint elmondták, az orvosi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kurd származású kislány halálát fejlövés okozta. A lövedék az arcán érte. Az ügyészség nem zárta ki, hogy a golyó rendőrségi fegyverből származhatott, de mint közölték, ezt további vizsgálatoknak kell megállapítania. A tájékoztatás szerint az üldözés a Belgium déli részén található Namur közelében kezdődött és Mons mellett ért véget, a francia határtól nem messze.

A kislány az üldözésnek véget vető ütközéskor még élt és a kórházba vezető úton halt meg. Egyes hírek szerint az akció közben a gyereket kitartották a furgon ablakából, hogy azzal is távol tartsák a rendőröket. A kisteherautóban talált 26 felnőttet és 4 gyereket, valamint a jármű sofőrjét előállították. Megállapítást nyert az is, hogy az illegális bevándorlók valamennyien kurdok - közölték. 

Az embercsempészekről és a sofőrről azonban nem közöltek adatokat. Az akcióban 15 rendőrautó és mintegy 30 rendőr vett részt. A sajtó úgy tudja, a kislányt és családját a belga hatóságok korábban Németországba vitték, most onnan próbáltak - a csoport többi tagjával együtt - Nagy-Britanniába eljutni.

A dél-belgiumi Tournai városi ügyészsége péntek délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a vizsgálat továbbra is tart annak megállapítására, hogy a halált okozó lövedék a rendőrségtől származik-e, ugyanis nem zártható ki, hogy valaki a kisteherautóban használt lőfegyvert. Az ügy részleteit ismertetve elmondták azt is, hogy a rendőrség egy Namur környéki autópálya pihenőjében lett figyelmes a hamis rendszámú kisteherautóra. Ellenőrizni kívánták, de a sofőr gázt adott, az autó elmenekült. 

Az ügyészség aláhúzta, hogy a teherautó átvizsgálásáig a rendőrök nem tudták, hogy migránsokat rejt a csomagtér, inkább lopott áruk szállítására gyanakodtak. Mint közölték, az autó megállítását a rendőrök az általuk előidézett ütközéssel érték el, ezt megelőzően, a helyzet súlyosságát mérlegelve, saját hatáskörben hozott döntés alapján nyitottak tüzet a gépjárműre, miután az továbbra is menekült előlük. 

A belga napilapok beszámolója szerint civil szervezetek tüntetést hirdettek péntek délutánra a belga fővárosban. Véleményük szerint a rendőri fellépés aránytalanul erőszakos volt, amikor tüzet nyitottak a migránsokat szállító kisteherautóra. Az egyik internetes közösségi oldalon olvasható felhívásban az Új Flamand Szövetség (N-VA) két politikusa, Jan Jambon belga belügyminiszter és Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár azonnali lemondását követelték, ugyanis - mint írták - "ők a politikai és ideológiai felelősei a gyilkosságnak". "Ne gyilkolj - fogadj be" - fogalmaztak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ