Cover
Gazdaság
Már hat országban fut a Budapest-kampány
2018-05-1806:15
Keddi indulása óta hat országban fut a Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi marketingkampányának első lépéseként útjára bocsátott, Spice of Europe (Európa fűszere) szlogennel futó Budapest-kampány, amelynek részeként egy új imázsfilmben villantják fel a főváros látványosságait, egyszersmind a nálunk tapasztalható vendégvonzó életérzést. 
Több nyugat-európai országban lesz látható – a Budapestre legtöbb turistát küldő Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban, illetve a távoli piacok közül az Amerikai Egyesült Államokban – az a nagyszabású, nemzetközi imázsformáló marketingkampány, amelynek első lépéseként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fővárost népszerűsítő kisfilmet, illetve ehhez kapcsolódó reklámeszközöket bocsátott útjára. Június 30-ig több millió internetes felhasználót érhet el az a hazánkat népszerűsítő fő üzenet, amely szerint Budapest nem más, mint Európa fűszere, ahol a vonzerőt jelentő hagyományos turisztikai elemeken túl a vibráló életérzés, a sokszínűség, a pezsgés és a kreativitás is megtapasztalható. Vagyis a magyar főváros nem más, mint Európa fűszere.

– Budapest egy élettel teli, boldog, erős, büszke és biztonságos város, ezt szeretnénk megmutatni a világnak, illetve éreztetni a fővárosra jellemző, élettel teli, vibráló mindennapok hangulatát – jelentette ki Guller Zoltán. Hangsúlyozta, a marketingkampány első jelentős akciója nem az egyetlen, amely a jövőben hírünket viszi a világban, ősszel, illetve télen két újabb film kerül majd ki a nemzetközi utazási piac további területeire, amelyek más utazórétegeket szólítanak meg, sőt az egyes célközönségek eltérő sajátosságai miatt a magyar alkotóik is mások lesznek, mint a mostani kisfilmé.
Az ismert internetes csatornákon, illetve a kampány weboldalán elérhető egyperces filmben egy fiatal pár érkezik Budapestre, mivel a férfi gyermekkorában már járt hazánkban, és a 90-es évek elején megkóstolta a magyar gulyást, ezt szeretné újra átélni immár fiatal felnőttként. A fiatalok a repülőgépből kilépve a Művészetek Palotája színpadán találják magukat, majd egy belvárosi romkocsma esti bulija után a környék friss hazai árut kínáló termelői piaccá alakul át. A főszereplők meglátogatják a Széchenyi fürdőt, a Gellért fürdőt, a Várkert Bazárt, járnak egy Vasarely-kiállításon, illetve a Duna-parton, a Parlament környékén, utaznak a kisföldalattin és a pesti rakparton haladó villamossal, végül egy hangulatos kertvendéglőben a tipikus nemzeti ételt, a fűszeres gulyást kóstolják meg.
A kisfilm villanásnyi élményeket vonultat fel, vendégvonzó képeket mutat látványosságainkról, kultúránkról, szórakozási lehetőségeinkről, azt üzenve, hogy Budapest az autentikus és történelmi oldala mellett rendkívül innovatív és vibráló világváros. A kampány fiatalos, új turisztikai arculattal indul el, ennek részeként egyebek mellett új turisztikai logó, új weboldal, új imázsfilm és új kreatív tartalmak készültek, amelyek bemutatják Budapest metaforikus fűszerességét, sokszínűségét.

– Azokban a városokban fog megjelenni a hirdetés, ahonnan amúgy is sok turista jön Magyarországra, azt a lovat ütjük most, amelyik húz. A kampány egyik fő újdonsága a korábbi marketingakciókhoz képest, hogy a hirdetések során a legnagyobb hangsúlyt – a médiaköltések 65 százalékát – az online felületekre fektetjük, nemzetközi médiaköltésre összesen bruttó 1,3 milliárd forintot fordítottunk.
A CNN nemzetközi hálózatán több mint 800 alkalommal vetítik majd le a filmet, 250 millió háztartást elérve, illetve az Instagram, a Facebook, a Youtube és a Google révén célirányosan tudjuk eljuttatni az üzeneteinket a célcsoportjainkhoz – mondta Guller Zoltán. Az ügynökség vezérigazgatója szerint egy nagyon kreatív, integrált kampány indult útjára átgondolt marketingstratégiával, amelyben pontosan követhető lesz, mennyire volt hatékony a szervezet munkája.
– A kampány során befolyásos partnereink, mint például a CNN, a Lufthansa vagy az American Airlines velünk együttműködve, az új Budapest márkába illeszkedően készítenek tartalmakat, cikkeket, videókat Budapestről, amelyeket aztán a saját médiafelületeiken juttatnak el a közönségükhöz, a digitális csatornákon külön figyelmet fordítva a mi célcsoportjaink elérésére. Fontos, hogy a legtöbb esetben itt is a kampány weboldalára terelik a látogatókat, ahol további tartalmakat találnak Budapestről – vázolta az MTÜ vezetője, aki szerint nagy előnye a kampánynak, hogy integrált és mérhető.
Az óriásplakátoktól elrugaszkodott, újszerű stratégia révén ráadásul több millió internethasználó számára teszik lehetővé, hogy tudomást szerezzen Budapest vonzerejéről és kellő ösztönzést kapjon az utazással kapcsolatos döntésben. Az online felületeken kívül a hirdetések megjelennek majd a magas presztízsű utazási és életmódmagazinokban is, mint a Condé Nast Traveler, a Vogue vagy az AFAR. Emellett a WizzAir magazinjának június-júliusi számában 8 oldalas melléklet szól majd Budapestről, mintegy ötmillió utashoz eljutva, a United Airlines légitársaság amerikai járatain pedig több mint kétmillió utas láthat majd Budapestről szóló dokumentumfilmet.

– Országmárkáról, városképről véleményt alkotni nem könnyű, ezért a legjobb ötleteket azoktól kaphatjuk, akik jártak már Budapesten, de Prágában és Bécsben is. Ők el tudják mondani nekünk, hogy mi az, ami különbbé teszi számukra a magyar fővárost a másik kettőnél, ezért a kampányt megelőző felméréseink során is ezt a kérdést kutattuk – mondta a vezérigazgató annak kapcsán, hogy az ügynökség szándéka az elkövetkező időkben vállaltan az, hogy Budapest turizmusa megelőzze a cseh fővárost és a sarkára lépjen az osztrák császárvárosnak is.
– Prága és Bécs is gyönyörű történelmi belvárossal rendelkezik, vannak látnivalóik, de az általunk megkérdezett külföldiek mind kiemelték: Budapest az a klasszikus európai desztináció, amely élettel teli, lüktető hangulatú, pezsgő, ez a hangulat pedig megfűszerezi a gazdagon kínált itteni élményeket. Kiderült, mi ezzel tudunk kitűnni a régiós versenyben, és úgy tudjuk eladhatóbbá tenni turisztikai vonzerőnket, ha az élettel teli arcát mutatjuk meg a fővárosnak. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a képeken nem csak szép épületek látszódnak, hanem emberek is szerepelnek rajtuk, hiszen ők töltik meg a látványos tereket élettel, nélkülük azok csupán szép épületek sokasága – fogalmazott Guller Zoltán. Mint mondta, az MTÜ arra törekszik, hogy az Európába utazók számára ne legyen kérdés: Budapestet is látni kell, sőt érdemes itt eltölteni legalább 4-5 napot.

Guller Zoltán ismertette, a külföldi vendégek közel 70 százalékát fogadó Budapestről szóló kampány – amely ezúttal a 25–40 év közötti, értéktudatos fiatalokra, az élménykereső családosokra és a 30–55 év közötti világutazókra fókuszál – még idén újabb szakaszokkal folytatódik. Ősszel a főváros kulturális arcát, programkínálatát mutatják be, télen pedig az adventi időszak jellegzetességeire hívják fel a figyelmet, újabb és újabb célcsoportokra összpontosítva.
– Magyarországon évente több kulturális eseményt rendeznek, mint Bécsben, hihetetlenül élénk nálunk ez a terület, érdemes jobban hangsúlyozni. Az adventről szóló imázsfilmben pedig keresztény és büszke országként mutatkozunk be, ahol a hagyományos európai értékek: a kereszténység, a család, a biztonság fontossága jelenik meg – mondta a vezérigazgató, megjegyezve, más országokban, például Kínában és a tengerentúlon is terveznek célzott hirdetéseket. – Évekig menni fog a Budapest Európa fűszere szlogen, de minden célcsoport azt a filmet látja majd, és olyan üzenetekkel, képekkel, amiket neki szántunk – közölte.
Guller Zoltán elmondta: a marketingakcióra fordított nettó 180 millió forintos összegben a jogdíjak, a márkaépítés, a kampány weboldalának fejlesztése, a fotózás, a kreatív tervezés is benne van, nem csupán a filmrendezés költsége. – Nem a kritikusoknak szerettünk volna megfelelni, az lenne a baj, ha így lenne. Nem Budapest-imázs készült a magyaroknak, hanem egy, a fővárosi utazást ösztönző kampányfilm, amihez további élményígéreteket társítunk. Egy professzionálisan működő értékesítő cégként Magyarországot mint turisztikai terméket igyekszünk hatékonyan eladni a fizetőképes utazóközönségnek – összegezte az ügynökség vezetője.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ