Cropped landscape
Belföld
Megúszhatják a rendőröket provokáló garázdák
2018-05-1807:17
Négy nyomozás folyt a 2017. április 9-én a budapesti Kossuth Lajos téren megrendezett, CEU melletti demonstráción a rendőrök ellen elkövetett támadások miatt, ám csak egynek sikerült bíróság elé állítani az elkövetőt, aki zászlórúddal verte fejbe a biztosításban részt vevő egyik rendőrt. A rendőröket vizespalackokkal dobálókat azonban nem sikerült megtalálni, mint ahogy azt a nőt sem, aki lökdöste és provokálta az egyik fiatal rendőrt. A nő fényképe nem szerepel a hatóságok körözési oldalán sem. Az akkor a helyszínen szolgálatot teljesítő közrendőrök sem értik, miért nem körözik.
Elgondolkodtató, hogy csak összesen négy ügyben indult nyomozás a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 2017. április 9-i, úgynevezett CEU-tüntetésen történtek kapcsán rendőröket ért erőszak, bántalmazás miatt. Holott a médiatudósításokból is kitűnt, hogy a Közép-európai Egyetem érdekében, illetve a külföldi székhelyű egyetemekre vonatkozó törvénynek a Soros György által alapított tanintézményre való alkalmazása ellen tiltakozók egy része rendkívül agresszívan viselkedett.
 
Sajtófotók tanúsága szerint Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester szintén ott volt a rendőrökkel dulakodók között. Három ügyben azonban a nyomozást felfüggesztették, mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható. A beszerzett bizonyítékok – többek között felvételek, tanúvallomások, beszámolók – részletes elemzése alapján sem lehetett ugyanis beazonosítani egyetlen konkrét személyt sem, aki a bűncselekményeket elkövette.
 
Így felfüggesztették a nyomozást az ellen az ismeretlen ellen, aki a Kossuth téren biztosítási feladatokat ellátó egyik rendőrt vízzel teli palackkal dobta fejbe. Ugyancsak felfüggesztették a nyomozást azon ismeretlenek ellen, akik az Országház előtt biztosítási tevékenységet végző rendőrök felé üvegeket, palackokat dobáltak. A két ügyet az ügyészség célszerűségből egyesítette, de így sem értek el eredményt.
 
Szintén felfüggesztették a nyomozást az ellen az eleddig ismeretlen nő ellen, aki a Parlament előtt egy biztosítási feladatokat ellátó fiatal rendőrt provokált és lökdösött. Pedig jól látható az Echo TV-nek az április 9-i felvételein a nő, amint éppen lökdösi az előtte békésen álló, nyugalmát megőrző fiatal rendőrt, majd utána még meg is fenyegeti, azt ordítva: 
Ne lökdöss, mert nem tudom, mit csinálok veled! Ne lökdöss! Vigyázz magadra, gyerek!
A Magyar Idők úgy tudja, maguk az akkor a helyszínen szolgálatot teljesítő közrendőrök is érthetetlennek tartják, hogy a nőt miért nem körözik, akinek a fotója valóban nem szerepel a hatóságok körözési oldalán.
Vádat emeltek viszont – igaz, csupán kilenc hónappal a történtek után, idén januárban – az ellen a 43 éves férfi ellen, aki a vádirat szerint a budapesti Kossuth Lajos téren a tavaly április 9-i, CEU melletti tüntetésen megütött egy rendőri sorfalban álló rendőrt.
 
Az ügyészség a férfival szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot, ám a május 10-i állás szerint tárgyalás az ügyben még nem volt. Őt a tüntetésről a Kettős Mérce Facebook-oldalán közzétett felvétel alapján azonosították, majd számoltatták el. A felvételen jól látszott, amint a férfi megütötte a rendőrt a zászlórúddal. A garázda megpróbált áttörni a Parlament főbejáratát védő rendőrsorfalon, és azt üvöltötte hátra a tömegnek, hogy „Toljatok, toljatok!” Az áttörés nem sikerült.
 
Rrendőrségi körökben még reménykednek abban, hogy a bajtársaikra támadókat azonosíthatják és bíróság elé állítják őket. Így gondolhatják ezt a nyomozó ügyészek is, hiszen nem megszüntették a nyomozásokat, hanem csupán felfüggesztették azokat.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ