Cover
Kultúra
Prímásversenyt tartanak az Anna-bál kísérőrendezvényeként Balatonfüreden
2018-05-1813:30
Prímásversenyt rendeznek az Anna-bál kísérőrendezvényeként július közepén Balatonfüreden, a megmérettetésre június 24-éig várják a jelentkezőket - tájékoztatta pénteken az MTI-t a verseny szakmai felelőse.
Pál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdették meg a nyilvános színpadi versenyt, melyet az Anna-bál előtti héten, július 17-én és 18-án tartanak a balatonfüredi a Kisfaludy Galériában. Hozzátette: a versenyre a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhatnak. Minden prímásnak egy kötelező és egy szabadon választott ötperces darabot kell előadni, kísérőzenekarról a szervezők gondoskodnak. 

Az első három helyezett pénzjutalmat kap, a nyertes felléphet a 194. Anna-bál közönsége előtt. A programfelelős elmondta azt is, hogy kötelező versenyszámként felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzenét választhatnak a zenészek a kiírásban megadott prímások előadásai közül, szabadon választott darabként pedig bármely magyar tájegység népzenéjét be lehet mutatni. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert egyéniségei - fűzte hozzá. A program zárásaként a legjobb előadók és meghívott vendégek közreműködésével gálakoncert lesz a Gyógy téren. Pál István "Szalonna" felidézte: a Kárpát-medencei prímásverseny 2013 óta az Anna-bál kísérőrendezvénye. A versenyt a Balatonfüred önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke hirdette meg, melyen minimum 6, maximum 15 versenyző vehet részt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ