Cover
Külföld
Keményen megszorongatták Angela Merkelt
2018-05-1907:05
Több fronton is betámadták a német kancellárt bevándorlási politikája miatt. Nyilvánvalóan eddig sem volt népszerű az, ahogy Merkel kezelte a migrációs válságot, de most több oldalról is nagyon kemény kritikákat kapott.
Még csak nemrég kezdődött meg a parlamenti szezon Németországban, de már forró a hangulat. Erre tökéletes példa a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) vezetőjének, Alice Weidelnek a szónoklata.
 
Weidel kemény kritikájában többek között arra mutatott rá, hogy korlátlanul áramlik be Németországba a képzetlen munkaerő, az állam ráadásul segélyezi ezeket az embereket, és az illegális határátlépéssel sem törődik, ami azt mutatja, „idióták kormányozzák ezt az országot.”

Az igen tüzes megszólalásra Merkel szinte nem is reagált érdemben, ami azonban nem jelenti azt, hogy az AfD elengedi a bevándorlási politika kritikáját: az MTI értesülése szerint ugyanis 

a szövetségi alkotmánybírósághoz fordul a legnagyobb német ellenzéki párt a berlini vezetés bevándorláspolitikája miatt. 
Stephan Brandner kincstárnok pénteki berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a párt szövetségi parlamenti frakciója április 14-én beadványt juttatott el az alkotmánybírósághoz, kérve annak megállapítását, hogy alkotmányellenes módon a "jogtalanság uralma" valósult meg Németországban azzal, hogy Angela Merkel kancellár 2015. szeptember elején úgy döntött, nyitva hagyják a határt az országba Ausztria felől érkező bevándorlók előtt, és nem tagadják meg tőlük a belépést.
 
Az alkotmánybírósági eljárás "megváltoztathatja a világot, és meg is változtatja, ha sikeres lesz", mert ha a testület az AfD álláspontjával egyezően megállapítja, hogy alkotmányellenes állapot állt be a szövetségi kormány migrációs politikája miatt, akkor a kancellárnak azonnal távoznia kell – mondta a párt tisztségviselője német hírportálok beszámolói szerint.
 
Jürgen Braun, az AfD-frakció helyettes igazgatója hozzátette, hogy a kancellár nem kormányozhat diktátorként, neki is be kell tartania a törvényeket. Kiemelte, hogy a Bundestagnak kell meghoznia a döntéseket a közösség egészét érintő lényegi ügyekben, de a kormány nem vonta be a törvényhozást, így 2015 szeptembere óta rendkívüli állapot van az országban.

Szintén nagyon erős jelzésértéke van Merkel számára a bajor miniszterelnök interjújának, amelyet a Bild című lapnak adott. Markus Söder ebben leszögezte: le kell zárni a határt, ha nem sikerül a német menekültügyi reform.
 
Bajorországban – ahol a migránsok legnagyobb része eléri a német határt – "nagy aggodalommal" fogadták az Európai Bizottság jelentését, amely szerint ismét emelkedik a Törökországból az Európai Unió területére átkelő bevándorlók száma, mert, mint ahogy azt a német politikus mondta,
 
az ellenőrizetlen bevándorlás egyszer már, 2015-ben, alapvetően megváltoztatta nemcsak a politikai szerkezetet, hanem a biztonsági helyzetet is Németországban".
 
Markus Söder szerint ennek nem szabad megismétlődnie, ezért  a határon meg kell tagadni a belépést a bevándorlóktól, ha nem sikerül kiépíteni az új típusú befogadóállomásokat - a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket.

A tárca szóvivője, Harald Neymanns a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón az interjúval kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején elkezdődik az első ANkER központok próbaüzeme.
 
Hozzátette: a német határon mindenkitől megtagadják a belépést, akinek nincs érvényes úti okmánya, kivéve, ha azt mondja, hogy menedéket kér Németországban, vagy el akar jutni Németországon keresztül egy másik államba, hogy ott kérjen menedéket.
 
A kivétel az előző belügyminiszter, Thomas de Maiziere egy 2015 szeptemberében kiadott utasításán alapul. Német sajtóértesülések szerint az új kormányban – amelyben a CSU elnöke, Horst Seehofer a belügyminiszter – egyeztetések kezdődtek arról, hogy visszavonják-e ezt az utasítást és térjenek-e vissza a korábbi gyakorlathoz, amelynek alapján senki sem léphet be Németországba érvényes iratok nélkül.
 
Ezzel kapcsolatban az ügyeletes kormányszóvivő, Martina Fietz a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy Angela Merkel kancellárnak a szövetségi parlamentben szerdán elmondott beszédén kívül nem tud részletekkel szolgálni az ügyben.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ