Cropped landscape
Külföld
Megszületett az olasz kormányprogram
2018-05-1907:13
A kormányprogram elsődlegesnek és halaszthatatlannak tartja az 500 ezerre becsült illegális bevándorló kiutasítását. Felül kívánják vizsgálni a családegyesítést és a bevándorlóknak juttatott szociális támogatást a „nem jogosultak” kizárásának céljával.
Az olasz nemzeti érdekek erősítését ígérte az EU-szerződések újratárgyalásával a közös kormányzásra készülő Öt Csillag Mozgalom és Liga. A két párt pénteken véglegesített programja az olaszországi migrációs rendszer átalakítására is ígéretet tett.
 
A harminc fejezetből álló ötvenhat oldalas kormányprogramnak már a harmadik pontja az európai közös agrárpolitika reformját szorgalmazza. Az M5S-Liga dokumentuma hangsúlyozza, erre azért van szükség, mivel a korábbi olasz kormány az európai érdekeket részesítette előnyben a nemzeti igényekhez képest. A nyolcadik fejezet általánosságban az EU-szerződések újratárgyalásával foglalkozik. Elemzők megjegyezték, hogy a két pártnak az EU-val szembeni kezdeti agresszivitása alábbhagyott. A kormányszerződés korábbi változataiban az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum módosításának terve szerepelt, valamint az olasz államadósság részleges elengedése. A pénteken közölt szöveg az olasz államadóssággal kapcsolatban annyit szögez le, hogy az új római kormány célja, hogy „rávegye” az Európai Bizottságot, ténylegesen alkalmazza azt a szabályt, hogy a gazdasági növekedést elősegítő beruházások értékét ne számítsák be a költségvetési hiányba.
 
A kormányszerződésből eltűnt az euróövezetből való kilépés terve. A 13. fejezet hosszasan tárgyalja az olaszországi migrációs helyzetet, amelyet fenntarthatatlannak nevez annak költségei és az illegális bevándorlásnak a növekvő szervezet bűnözésre való hatása miatt.. A két párt elkötelezi magát a migrációs nyomás csökkentésére Olaszország külső határain, felül kívánja vizsgálni a földközi-tengeri katonai és humanitárius missziókban való részvételt, amelyek „hátrányosan sújtják Olaszországot az olaszországi kikötők kizárólagos használata miatt”. Ez arra utal, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói jelenleg is majdnem kizárólag az olaszországi partokon kötnek ki. A két párt szorgalmazza, a menedékkérők kötelező és automatikus elosztását a tagállamok között. Előírja, hogy ha a menedékkérő bűncselekményt követ el, ki kell utasítani Olaszországból. A szöveg közvetve arra utal , hogy az összes Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlót táborokba akarják zárni. Jelenleg ezeknek nagy része szabadon mozog Olaszországban. Minden tartományban egy-egy kiutasítási központot állítanának fel.
 
A kormányprogram elsődlegesnek és halaszthatatlannak tartja az 500 ezerre becsült illegális bevándorló kiutasítását. Felül kívánják vizsgálni a családegyesítést és a bevándorlóknak juttatott szociális támogatást a „nem jogosultak” kizárásának céljával. A program előírja a menedékkérők segítésével foglalkozó szervezetek nemzetközi finanszírozásának átláthatóságát.

Mandiner.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ