Cropped landscape
Gazdaság
Megtelnek a balatoni kempingek
2018-05-1913:25
Pünkösdig tizenöt százalékkal többen foglaltak szállást a Balatontourist kempingjeiben a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a magyarok és a külföldi turisták által az idei nyárra megrendelt vendégéjszakák száma eddig húsz százalékkal haladja meg az előző évet az üzemeltető hálózat egységeiben.
Rekordra készül a Balatontourist idén nyáron: tavalyhoz képest darabszámban eddig tizenöt százalékkal több előfoglalást jegyeznek a kempingezni vágyó turistáktól a tó körül üzemelő lánc egységeiben, illetve mintegy húsz százalékra tehető a vendégéjszakákra vonatkozó előfoglalások tavalyhoz képest mért növekedése – tudta meg a Magyar Idők az üzemeltető cégtől, amely 4200 kempinghellyel, négyszáz bungalóval, kétszáz mobilházzal, bérelhető lakókocsikkal és berendezett sátrakkal készül a főszezonra.

Már szeptember óta zajlanak az idei előkészületek, folyamatosak a felújítási munkálatok, a kempinghelyek előértékesítése is tavaly indult. Az év első felében több turisztikai vásáron is jelen voltunk, hogy a belföldi promócióval együtt aktív piaci jelenlétünkkel is fenntartsuk az érdeklődést a kempingek iránt – mondta a Magyar Időknek Nagy Gábor, a Balatontourist Camping Kft. ügyvezetője.

Jelezte, ahogy a korábbi években, ezúttal is a vendégek nagy részét a magyarok adják majd, arányuk idén eddig 62 százalékosra tehető. A hazai vendégek után a német, a holland, a dán, a lengyel és az osztrák turisták fordulnak meg leggyakrabban a társaság szálláshelyein. A belföldi turizmus jelentős növekedéséből a közkedvelt kempingek már tavaly is kivették a részüket, amikor éves szinten tíz százalékkal bővült a Balatontourist forgalma és mintegy 1,4 milliárd forintos szállásdíjbevételt értek el.

Az alternatív szálláshelyek iránti igényt jól mutatja, hogy az előző évben már június elejére elkelt szinte az összes közvetlen vízparti parcella a tónál, a főszezonra pedig lefoglalták az üdülőházak, a mobil házak, illetve a bérsátrak nagy részét, de sátorhelyeket az egész szezon ideje alatt biztosítanak a kempingekben.

Újdonság, hogy idéntől bevezették a valós idejű online foglalási rendszert az ingyenes wifizónává alakított kempingekben, ennek segítségével a turisták azonnal foglalhatnak a szálláskínálatból és fizethetnek a szolgáltatásért a nap 24 órájában. – Így nincs várakozási idő a kiválasztott szálláshely megrendelése és a megrendelés elfogadása között – mondta a cég vezetője.

Tavaly a látogatottság szempontjából a balatonfüredi Füred Kemping és Üdülőfalu volt a legnépszerűbb, ahol az összes vendég 23 százalékát regisztrálták, míg a kempingezők több mint fele a Siófok-Szabadifürdőn lévő Aranypart és a szemesi Vadvirág üdülőfalvakban szállt meg. Emellett jelentős volt a révfülöpi Napfény, az exautóskempingként jegyzett Mirabella és a keszthelyi Zala Kemping látogatottsága.

Nagy Gábor ismertette, előre megadott időpontokban idén is tartanak úgynevezett kempingnapokat, amikor egész napos programokon versenyekkel, utcabállal szórakoztatják a vendégeket, és továbbra is különös figyelmet fordítanak a kisgyermekes családokra. Például kiemelt gyermekbarát kempingként üzemel a révfülöpi és a balatonszemesi egységük, ahol gyermekmedencék és a vizesblokkokban külön gyermekfürdőszobák vannak.

Valamennyi egységünk ideális helyszín a családosok vízparti üdüléséhez – jegyezte meg, hozzátéve, népszerűek a két-hat vendég elszállásolására alkalmas teraszos mobilházak is, amelyekből egyre több van a társaság területein. Nagy Gábor kitért arra, a naturisták is megtalálják az igényeiknek megfelelő szálláshelyeket: a délnyugati parton lévő Balatonberényben a Berény Naturista Kemping fogadja a természetesség kedvelőit.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ