Cover
Gazdaság
Tállai András távozik a NAV éléről
2018-05-1906:32
Az elmúlt két évben elvégeztem azt a feladatot, amelyre korábban megbízást kaptam, így ezentúl nem én irányítom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáját – nyilatkozta lapunknak Tállai András. A képviselő 2016 eleje óta vezette a hatóságot, egyik legnagyobb eredményének pedig azt tartja, hogy sikerült a szervezet munkavállalóinak anyagi és más megbecsülését úgy feltornászni, hogy mára csökkent a korábban nyomasztó mértékű elvándorlás. Kiemelte azt is: a hatóság modernizációja sikeres volt, a változtatásokat több szereplő is figyelemre méltónak ítélte. Tállai parlamenti államtitkárként dolgozik tovább a Pénzügyminisztériumban.
Távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről Tállai András – erről maga az érintett beszélt a Magyar Időknek. 
A NAV vezetését 2016-ban vettem át. Az, hogy milyen feladatokról kell gondoskodnom, az elejétől fogva világos volt. Ezeket a teendőket elvégeztem – mondta a kormánypárti politikus. Mint Tállai Andrástól megtudtuk, a 2016-ban induló átalakítás legfontosabb céljai között szerepelt, hogy a NAV új szemléletben végezze munkáját, miként lényegesnek számított az adminisztráció csökkentése, a feketegazdaság visszaszorítása és az, hogy az adóhivatalban a lehető legszélesebb tudással rendelkező apparátus dolgozzon. 

A korábbiakkal ellentétben manapság minden adózó arra számíthat, hogy ha kell, érdemi segítséget kaphat a NAV-tól a szabályok betartásához. Az elsődleges változás tehát az, hogy ma a hivatal először segít, tájékoztat, tanácsot ad, vagyis szolgáltatásokat nyújt, adott esetben pedig büntetés is elmaradhat kisebb szabályszegés esetén – mondta Tállai András. Kiemelte példaként, hogy 2016 óta a NAV az adózói életút alapján minősíti a cégeket: a megbízható szereplők számos előnnyel számolhatnak, így – egyebek mellett – hamarabb megkaphatják a visszajáró áfát. – De idesorolható a mentorálási program is – jegyezte meg. 
 
A program keretei között a NAV fél éven keresztül nyújt speciális, akár személyre szabott segítséget a kezdő vállalkozásoknak. A lehetőség az év eleje óta él, s már több tízezer vállalkozás kapott tájékoztatást. A szemléletváltásra ezek mellett Tállai András szerint jó példa az is, hogy az adóhivatal egy ideje egymillió forint tartozásig előzetesen figyelmezteti az adóst, lehetőséget adva az elmaradás önkéntes rendezésére. Az elmúlt két évben nagyjából háromnegyedmillió fizetési felhívást küldött ki a NAV, ezek nyomán majdnem nyolcvanmilliárd forintot fizettek be maguktól az érintettek. 
 
A szemléletváltás egyik fontos eleme az adminisztrációcsökkentés, erre a távozó vezető a bevallások ügyét hozta fel. – Idén a hivatal több mint ötmillió magánszemélynek készített szja-bevallási tervezetet, ki-ki a magáét az ügyfélkapun keresztül, akár már okostelefon segítségével is megnézheti – mondta Tállai András, majd hozzátette: ez az eddigi legnagyobb adminisztrációcsökkentés idehaza.
A harmadik kiemelhető pontról, a feketegazdaság letöréséről szólva Tállai András azt mondta: az utóbbi időszak eredményei kimagaslók, a korábban rendszerbe állított online pénztárgépek és a közúti áruszállítás elektronikus ellenőrzése, vagyis az ekáer beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.
 
Az elmúlt két év feladata az volt, hogy a harmadik nagy feketegazdaság elleni rendszer, az online számlázás beüzemelése körüli teendőket ellássuk, s a vállalkozói szférával együtt a NAV is felkészüljön a szisztéma működésére – mondta Tállai András, hozzátéve: a nyilvános tesztüzem hónapok óta fut, a gazdasági szereplők százával próbálgatják a rendszert. A képviselő megemlítette az úgynevezett adótraffipaxot is. Ezen a nagyjából egy éve működő tájékoztatási felületen a hivatal rendszeresen közzéteszi, hogy hol, mit és mikor ellenőriz. – Ilyen módon is az önkéntes jogkövetést próbáljuk erősíteni, s a jelek szerint nem is eredménytelenül – jegyezte meg Tállai András.
 
Kiemelte: az elmúlt időszak modernizációs lépéseiről számos helyen elismeréssel nyilatkoztak. Az Állami Számvevőszék elnöke például nemrégiben úgy vélekedett, az állami szervezetek működésének átalakításakor az adóhivatalnál az elmúlt években végbement változtatásokat lehet mércének tekinteni. Kedvező visszajelzések külföldről is érkeznek, a NAV számos újítását több uniós tagállamban is, mint példát vizsgálják, s van, ahol már át is vették a magyar mintát.
 
A NAV leköszönő vezetője végezetül arról beszélt, hogy a nagyjából húszezer embert foglalkoztató adóhivatal csak akkor töltheti be megfelelően funkcióját, csak akkor garantálhatja az állami bevételeket és segítheti a jogkövető adófizetők dolgát, ha tapasztalt, megfelelő képesítésű emberek dolgoznak a szervezetben. – Életbe lépett az életpályamodell, a juttatások immár jórészt kifejezik a NAV dolgozóinak anyagi megbecsülését – fogalmazott Tállai András, majd rámutatott: a hatóságot korábban igencsak sújtotta a fluktuáció, a folyamatos elvándorlás, ma azonban ez a jelenség már nem nyomasztja a szervezetet. Bizonyos értelemben rang lett az adóhivatalban dolgozni.
 
A politikus beszélt saját jövőjéről is. Tállai András – aki egyéni választókerületben szerezte meg parlamenti képviselői helyét – a jövőben is Varga Mihály miniszter helyetteseként dolgozik, s az újjáalakuló Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkári posztját tölti be. Kérdeztük Tállai Andrást arról is, ki lehet a NAV következő vezetője, érdeklődésünket azonban elhárította, mondván: a személy kiválasztása nem az ő feladata.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ