Cropped landscape
Külföld
Újabb terrortámadásnak mentek elébe Franciaországban
2018-05-1910:36
Folytatódik a nyomozás a párizsi késes merénylet ügyében, közben pedig Gérard Collomb francia belügyminiszter megerősítette a sajtóértesüléseket, miszerint újabb terrorcselekményt akadályoztak meg a sorozatos iszlamista támadások sújtotta országban.
Feltételezhetően ricintámadást hiúsítottak meg Franciaországban, az egyiptomi származású tetteseket – egy testvérpárt – őrizetbe vették, közölte tegnap Gérard Collomb francia belügyminiszter, aki szerint a hatóságok ricin előállítására használt útmutatókat találtak a potenciális terroristák birtokában.

A tárcavezető a letartóztatás pontos időpontjára nem tért ki, de francia sajtóforrások tudni vélik: az egyiptomiak múlt pénteken kerültek rács mögé – pontosan egy nappal azelőtt, hogy a csecsen származású Haszan Azimov egy embert halálra késelt, négyet pedig megsebesített a francia fővárosban. A franciák megnyugtatására Collomb mindenesetre leszögezte: a hatóságok folyamatosan figyelik a szélsőségeseket a közösségi médiában, többek között az egyiptomiak levélváltásaira is így lettek figyelmesek.

Közben az Azimov-ügyben is előrelépés történt. A France24 weboldal információi szerint a héten két nőt is őrizetbe vettek a terrortámadással kapcsolatban, egyikükről biztosan tudni lehet, hogy tavaly januárban Szíriába próbált szökni. A szóban forgó nő házastársa a húszéves, szintén csecsen származású Abdoul Hakimnak, aki a merénylő egy jó barátja, így már a késes támadást követően letartóztatták a Franciaország keleti határán található Strasbourgban.

A hatóságok szerint Hakim közvetlenül Azimov ámokfutása előtt elküldött egy üzenetet, amelyben az Iszlám Állam terrorszervezet egy bevett, dzsihádra buzdító jelmondatát használta. A késes merényletért később a terrorszervezet vállalta a felelősséget. Francois Molins párizsi főügyész szerint az is elképzelhető, hogy a merényletet Hakim utasítására hajtották végre.

Franciaországban a múlt hét végi merénylettel 246 főre emelkedett a terrortámadások során meggyilkoltak száma.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ